Стражари и апаши – О`Хенри

Стражари и апаши

О. Хенри (1862–1910), литературен псевдоним на Уилям Сидни Портър, е сред най-знаменитите и плодовити американски писатели. Сладкодумен майстор е на повествования с изобретателен сюжет, изтъкани от хумор, сочно слово, човечност и понякога дори прочувственост. Темите най-често са любовта и парите. Но как ще завърши историята? Краят винаги е неочакван… Разказите в сборника излизат на български за първи път.

Чаровни калпазани и невинни измамници, привлекателни авантюристи и изобретателни службогонци, безнадеждно влюбени и бегълци от света на условностите – те се връщат при нас, героите на О. Хенри в “Стражари и апаши”. Оригиналното заглавие е “Cabbages and Kings” – в буквален превод “Зелки и крале”. Но английската дума за “зелка” означава още и “крада, мишкувам”. “Крале” пък е игра на карти, а колоритните зевзеци на О. Хенри честичко прибягват до хазарта като изход от кашите, в които се забъркват. Във всяка ситуация, в която са поставени, те непрестанно играят на “стражари и апаши”, като си разменят местата и не спират да се надхитряват взаимно, пораждайки коя от коя по-забавни случки.

Аглика Марковa

Изящно непосредствен в изказа си, О. Хенри надява маската на средновековен разказвач, която му помага да стои отстрани и отстрани да наблюдава как тече повествованието: чрез разказ ту простоват и наивен, ту остроумен и сложен, ту пълен с неочаквани обрати, ту отразяващ нормални човешки чувства. Той ни представя общоизвестни факти и след това така ги съчетава и обърква, че обединява несъединимото. Изобре­тателността му е направо поразителна.

А. Аникст

Автор: О`Хенри Брой страници: 256
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.500 кг.
Издател: Фама Баркод: 9786191780358
Дата на издаване: 2015 г. ISBN: 9786191780358