Статуси на психосоциална и национална идентичност, ценности и психично благополучие в юношеска възраст – Красимира Байчинска

Статуси на психосоциална и национална идентичност, ценности и психично благополучие в юношеска възраст

Тази книга представлява опит за психологическо изследване на съвременните български юноши през призмата на три фундаментални характеристики:
1) статус на тяхната психосоциална и национална идентичност;
2) тяхната ценностна система;
3) психичното им благополучие;
Предлага се нов подход към изследването на националната идентичност от гледна точка на нейното развитие. Обосновава се хипотезата за наличие на четири статуса на национална идентичност, които я характеризират като динамичен конструкт. Изложени и интерпретирани са резултатите от 2 големи емпирични изследвания на българските юноши, които обхващат повече от 1000 души от различни градове на страната. Резултатите са обобщени с помощта на портретно описание на 4 групи български юноши — в мораториум, дифузия, с изградена и предрешена психосоциална и национална идентичност. Разгледани са и възможностите за приложение на получените резултати в педагогическата и психологическата консултативна практика.
Книгата може да е от интерес както за научната общественост, така и за широк кръг читатели, интересуващи се от проблемите на развитието в юношеска възраст.

Автор: Красимира Байчинска Брой страници: 376
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; Наука и научно-популярна литература Език: Български
Тегло: 0.400 кг.
Издател: Академично издателство "Проф. Марин Дринов" Баркод: 9789543222568
Дата на издаване: 2009 г. ISBN: 9789543222568