Старият крал и неговото изгнание – Арно Гайгер

Старият крал и неговото изгнание

Кои са важните неща? Кое прави живота ни достоен за живеене? Арно Гайгер разказва за баща си, който постепенно губи спомените си и способността да се ориентира във всекидневието.

С огромна нежност и любов синът се отправя на пътуване към бащата, двамата сякаш отново се запознават, излизат заедно на разходка, връщат се по местата на детството. Кой е този човек – баща ми, пита се синът. Слуша странните, поетични думи на възрастния човек, прочита дневника му, научава житейски подробности, за които никога не е подозирал. И колкото повече бащата се приближава към смъртта, толкова по- вече синът проумява живота на този, който го е създал.

И макар да става дума за коварната болест на Алцхаймер, разказът е пропит с много обич и хумор. "Старият крал и неговото изгнание" е една от онези редки книги, които оставят трайна диря в душите.

Арно Гайгер е роден през 1968 г. в Брегенц, Австрия. От 1993 г. живее като писател на свободна практика във Виена. Носител е на много литературни награди, сред които Наградата за немскоезична книга на годината (2005). И още: отличието "Фридрих Хьолдерлин", приз за литература на фондация "Конрад Аденауер", наградата "Втора реалност" на швейцарската фондация "Зонвайд", литературната награда "Йохан Беер", литературната награда на Австрийските индустриалци.

"Деликатен, филигранно изпипан роман, със съвсем простичък сюжет, монумент на живите. Това не е просто една вълнуваща книга, но и нещо много повече – семейна история, детски спомени, хроника на провинциалния живот и освен това разказ за живота, който водим всички ние."
Neue Züricher Zeitung

Автор: Арно Гайгер Брой страници: 168
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.200 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9786191500741
Дата на издаване: 11.03.2013 ISBN: 9786191500741