Сталин – биография – Бент Йенсен

Сталин – биография

Тази книга се гради на дългогодишен интерес към личността на Сталин и феномена "сталинизъм". Крахът на системата в Съветския съюз разкри огромен брой нови източници и е възможно днес историческата роля на Сталин да бъде описана далеч по-конкретно. Хипнотичното въздействие, което той и след смъртта си упражнява върху мнозина, в наши дни е изчезнало. Сталин е историческа личност и трябва да бъде разглеждан като такава. В това отношение няма нищо загадъчно, но както и около много други исторически личности, така и около него все още съществуват множество въпроси, които никога няма да получат ясен отговор.
По тази причина съм щастлив от предизвикателството да напиша биография на Сталин, която да се чете не само от историците, но и от всички, които се интересуват от история. Стремил съм се да опиша Сталин, живота и делото му на достъпен език. Опитал съм се да обхвана живота му от раждането до смъртта, а също така и във всичките роли, които играе – на професионален революционер-марксист, на ръководител на организация, каквато светът дотогава не познава, на масов убиец и унищожител на руската култура, на държавник и военачалник, на човек с интимен живот, на личност, която продължава да упражнява колосално влияние в страната си и по света.
От автора

Професор Бент Йенсен е един от най-изтъкнатите датски историци, университетски преподавател по история, а от 2007 г. – ръководител на Центъра за изследване на студената война. Контактите му в днешна Русия му помагат да влезе в най-секретните архиви и да проучи хилядите страници документи, писма, изследвания и научни трудове, за да напише тази изключително интригуваща биография на една от най-противоречивите личности в световната история.

Автор: Бент Йенсен Брой страници: 352
Категория: Автобиографии и биографии Език: Български
Тегло: 0.250 кг.
Издател: Персей Баркод: 9789548308595
Дата на издаване: 2010 г. ISBN: 9789548308595