Спомените им и след това – Димитрис Георгиев

Какво се крие в спомените?
Те ли търсят теб, или ти търсиш тях?
Кой участва в спомените – лица от миналото или хора от настоящото?

Една прелюдия към свят, лутащ се между реалност и фантазия. Илюстрациите на младата художника Александра Георгиева и еклектичните текстове на режисьора Димитрис Георгиев ще ви накарат да изживеете най-интимните си моменти и да се докоснете до юношеските въжделения и скритите чувства на илюстрациите, които търсят своите спомени. А след това ще сте готови да тръгнете по обратния път – за да видите как спомените на някои от най-популярните ни поети, актьори, режисьори и писатели са намерили своите черно – бели изображения и застават пред вас – с истории, които крият неизказаното, затворено в съзнанието.

ПЪРВАТА ЧАСТ на книгата е писана от младия режисьор Димитрис Георгиев. Неговите текстове следват налагащата се тенденция в модерното изкуство – еклектично писане с елементи на различни жанрове – поезия, сюрреалистични фантазии, импресии. Тези „спомени“ представляват мислите на един юноша с богата душевност, който върви сам по пътя в опознаването на емоциите си. Важно е да се отбележи, че това не са негови конкретни спомени – това са спомени на илюстрациите, вдъхновени от лични преживявания на автора.

ВТОРАТА ЧАСТ – която предизвика небивал интерес – е компилация на известни имена в българското изкуство, които са подарили по една своя творба, писна специално за книгата. По нея Александра е направила илюстрациите. Гост-авторите са:

Галин Стоев е българският режисьор, оглавил Националният театър в Тулуза само преди месец. От години живее и твори във Франция, където неговият „Тартюф“ в „Комеди франсез“ бе определен като събитие в културния свят от най-претенциозните критици в родината на Молиер.

Казват, че странностите отиват на режисьора Марий Росен повече от любимия му пуловер. Сред иновацията и експериментиката в работата си по пърформанси и постановки, в душата му неизменно остава достатъчно място за музиката и поезията, които карат и мрака да свети.

Стефан Иванов е поетът зад псевдонима Сив Анов, който през 2003 година издава „4 секунди Лилаво“. Декада по-късно той е сред най-забележителните имена в българската съвременна литература, като се изявява във всички сфери на качественото писане.

Стефан Икога е лошото момче в лиричното писане. Скандални комбинации от думи, които предизвикат противоречиви чувства и силни емоции го карат да се определя като лесен за мразене и същевременно любимец на публиката.

„Поет на портрет“ е най-точното описание за младия драматург и писател Иван Димитров. Верен на класиката и лиричните комбинации пиесите му носят награда след награда, а стихосбирките му остават висока летва в съвременното творчество.

Ясен Василев е момчето, което за две години си направи колекция от литературни награди – цели 22 броя и Голямата награда на публиката на фестивала „София: Поетики“. Ярък представител на съвременното изкуство у нас – поет, писател, драматург по призвание и авантюрист, и откривател на интересни места и хора по рождение.

Мартин Колев е от хората, с които пътувате по страниците на книгите му. Истински приключенец в думите и авантюрист в стила, той е от майсторите разказвачи на кратки истории с неочакван край.

Калоян Праматаров – археологът с усет за поезия и ритъм, чиято душа търсим някъде в латвийската култура, езическата митология и народния фолклор. Едно от ненатрапващите се имена в съвременната българска литература и носител на редица литературни награди.

Илиян Любомиров – палавото дете на съвременната българска поезия и мисионер за разпространението на книжнината сред младите. „Спомените им и след това“ нямаше е същата без характерния му и силно въздействащ еротичен замах с писалката, оставящ вкус на младост и лято.

Името на Димитър Николов е сред най-споменаваните на българската театрална сцена напоследък. Макар с шеметна главна роля в постановката на Мариус Куркински „Синята птица“, младият актьор все още не мечтае за слава, но пък продължава да пише стихове и да върви към мечтата си да изиграе нещо по Шекспир.

Един артист, за който безрезервната любов е в центъра на света – Мариан Бозуков, който продължава в търсенето на друг смисъл. Буди се нощем, не може да диша и хваща химикала, за да заключи най-съкровените си сънища в думи.

Доскоро наричаха Маргита Гошева бутикова актриса от елитната селекция на „Сфумато“, но след филмите „Урок“ и „Слава“ се превърна в едно от най-популярните филмови лица напоследък. Носителка на признания и награди от Анже (Франция) и Вилнюс (Литва), Маргита разказва по свой начин за „Спомените им и след това“.

Режисьорът Гергана Тодева позната като арт бунтарката в гилдията и безкомпромисен оратор остава един от най-забележителните артисти на новото време. С характерен сложен словоред и многопластови внушения са изпълнени и текстовете ѝ, които пише в сюблимни моменти. Един от тях може да откриете само в тази книга.

Известен е като един от най-фините и деликатни млади поети у нас. Текстовете на Радослав Чичев носят привкус на сумрак и видения, които съпровождат човека в битието му. Философията му за екзистенциалните теми отвежда до нови заключения за любовта, света и радостта и съществуването.


„Спомените им и след това“ e концептуален проект от Димитрис Георгиев и гост автори, по илюстрации на Александра Георгиева. Със спомените на: Галин Стоев, Стефан Икога, Калоян Праматаров , Илиян Любомиров, Иван Димитров, Ясен Василев, Мартин Колев, Димитър Николов, Мариан Бозуков, Марий Росен, Маргита Гошева, Гергана Тодева, Радослав Чичев, Стефан Иванов.

 • Корица:Мека
 • Брой страници:98
 • Общи:От български автор
 • Година:2017
 • Художник:Александра Георгиева
 • Вид:Сборник
 • Издание:Илюстровано
 • Баркод:9786192200312
 • ISBN:9786192200312
 • Жанрове:Мемоари и дневници
 • Размер на продукта:140/210
 • Тегло:120 g