Специфични особености на ранното заекване – Миглена Симонска

Специфични особености на ранното заекване

Настоящият труд е разработен след повече от тригодишни изследвания на деца със заекване от предучилищна и начална училищна възраст; както и на деца с нормално нарушена плавност на речта от предучилищна възраст. Идеята за неговото публикуване се зароди поради оскъдността на публикациите на български език за характерните прояви на ранното заекване и личния ми интерес към нарушението.

На вниманието на читателите са представени изследвания, чрез които се цели да се изяснят някои от основните симптоми на ранното заекване и спецификата на проявата им. Разискват се особеностите на появата на заекването, както и факторите които го предизвикват. Анализират се и основните симптоми, присъщи на заекването, като се посочва тяхната честота и вариативност.

Поради сходните елементи на нарушена плавност на речта при децата с ранно заекване и с нормално нарушена плавност на речта са представени изследвания, чрез които да се определят критериите за разграничване на двете категории. Тази част е изключително полезна за логопедите и за родителите, които понякога се колебаят относно причисляването на демонстрираните нарушени плавности на речта към една от категориите…

Автор: Миглена Симонска Категория: Висше образование; Специализирана литература; Педагогика и психология
Издател: Югозападен университет "Неофит Рилски"
Дата на издаване: 2011 г. Брой страници: 150
Език: Български Тегло: 0.170 кг.
Баркод: 9789546807885 ISBN: 9789546807885