Спасителя – Ю Несбьо

Спасителя

Осло в блясъка на коледните светлини, един безжалостен убиец и един инспектор, чийто живот излиза извън релси…

Кой е Спасителя? Исус? Баща, който изземва функциите на Бог и отнема живота на сина си, за да го спаси от агонията на наркоманията? Или хърватски войник, който взривява сръбски танкове, за да въздаде справедливост?
С присъщия си увлекателно неустоим стил Несбьо ни въвлича в поредната криминална интрига, която се разиграва в редиците на военно-доброволческа организация – Армията на спасението. По време на един от традиционните благотворителни концерти, организирани от Армията, един от войниците й пада, прострелян от куршум. Потресени са всички – и комендантът, и служителите на организацията, и зрителите на концерта, и цялата общественост… Докато тъгува по Ракел и се мъчи да обуздае алкохолния си глад, Хари Хуле се заема с разследването на показното убийство, без да разполага нито с оръжието на престъпление, нито с ясен мотив. Всъщност проблемите на най-прозорливия следовател – и същевременно най-голям кошмар на началниците – тепърва започват. Наемният убиец, открил, че е застрелял не когото трябва, настървено подновява опитите си да се добере до истинската мишена. Хари тръгва по следите му, а те го отвеждат чак в хърватската столица Загреб. Макар всички от Армията на спасението привидно да показват желание за сътрудничество, Хари не може да изключи никого от кръга на заподозрените, защото инстинктивно усеща, че отговорът на загадката се крие в тайни, пазени грижливо години наред, а лицето на злодея – зад маската на добросърдечието и жертвоготовността. Ала привидната набожност не може да подведе Хари Хуле. И така инспекторът се впуска в спираща дъха схватка с хърватски наемен убиец, в когото открива достоен противник. Нека не забравяме, че от опитния му поглед не се изплъзва нито една – пък била тя и съвсем дребна – подробност, която впоследствие ще се окаже разковничето към разплитането на целия случай…

„Спасителя” е разтърсващ! Ю Несбьо е новият ми любимец сред авторите на криминална литература, а Хари Хуле е новият ми любим герой.”
Майкъл Конъли
„Страхотни обрати, напрежение и атмосфера.”
The Times

Автор: Ю Несбьо Брой страници: 534
Категория: Художествена литература; Криминални романи и трилъри Език: Български
Тегло: 0.424 кг.
Издател: Емас Баркод: 9789543572298
Дата на издаване: 2013 г. ISBN: 9789543572298