Слугинята – Катрин Стокет


jQuery(function ($) { $("#fullContent iframe[src*=’youtube.com’]").each(function () { var youtubeid, thumbnail = ‘hqdefault’; var matches = $(this).hide().attr("src").match(/[\w\-]{11,}/); if (matches) youtubeid = matches[0]; else return true; $(this).addClass(youtubeid); $(this).wrap(“); $(this).parent(‘div’).prepend(‘Видео‘);
$("div.video-thumb img." + youtubeid).attr({ src: "https://img.youtube.com/vi/" + youtubeid + "/" + thumbnail + ".jpg", }); $("div.video-thumb." + youtubeid).click(function () { var samePlace = $(this).siblings(‘iframe.’ + youtubeid).parent(); $(this).siblings(‘iframe.’ + youtubeid).attr(‘src’, function () { return this.src + ‘?autoplay=1&rel=0&iv_load_policy=3&modestbranding=1’; }).remove().clone().appendTo(samePlace).height(415); $(this).delay(500).hide(0); $(this).siblings(‘iframe.’ + youtubeid).delay(500).show(0); }); }); $(‘html’).on(‘mouseenter’, ‘.video-player img’, function () { $(this).stop().animate({opacity: 0.5}, 250); }).on(‘mouseleave’, ‘.video-player img’, function () { $(this).stop().animate({opacity: 1}, 250); }); });

„История, в която има сърце и много надежда… Роман от най-добро качество.”
Ню Йорк Дейли Нюз

Годината е 1962 и 22-годишната Скийтър току-що се е завърнала у дома след дипломирането си. В Джаксън, Мисисипи, майка ѝ вече крои планове как да задоми дъщеря си, докато младата жена иска да стане писател.

Ейбълийн е чернокожа домашна помощница, която отглежда седемнайсетото поред бяло дете. Тя го обгражда с цялата си любов и търпение, макар да знае, че сърцата и на двете ще бъдат разбити един ден, когато неизбежно ще трябва да се разделят. Приятелката на Ейбълийн – Мини, е може би най-дръзката жена в Мисисипи. Тя е най-добрата готвачка в щата, но не може да си държи езика зад зъбите и току-що е изгубила поредната си работа.

Невероятно различни една от друга, в крайна сметка тези жени ще се съберат около таен проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество. А и защото понякога границите се поставят, за да бъдат преминавани…

„Също както отношението ми към Мисисипи, така и чувствата ми към „Слугинята“ са доста противоречиви. Притеснявам се, че вероятно съм прекалила по отношение на границите между черните и белите жени. Като малка ме учеха да не повдигам подобни неудобни въпроси, защото е невъзпитано и неловко да се говори за това, а и те може да ни чуят”, споделя Катрин Стокет.

Най-големият чар на романа е магията, с която успява да те пренесе в потайностите на домовете, на фона на личните драми и трагедията на една епоха, сред бездушието, преоблечено в безумни правила, и човечност, която е принудена да се срамува.

„Вълшебен роман! Вълнуващи и толкова истински, образите на трите героини, техният живот и всекидневните им битки
ще останат с вас дълго след като стигнете до края на книгата.”
Робърт Хикс, Ню Йорк Таймс

„Слугинята” ме накара да плача и да се радвам за всяка малка, но сигурна победа над омразата и страха.
Никога няма да забравя тази забележителна книга.” Доротея Франк

♦ ♦ ♦

Катрин Стокет е родена и израства в Джаксън, Мисисипи. След като завършва Университета на Алабама със специалност Английска литература и творческо писане, тя се премества в Ню Йорк, където се занимава с издаване и маркетинг на списания в продължение на девет години. В момента живее в Атланта със съпруга и дъщеря си. Тя споделя, че е написала „Слугинята” в опит да се пребори с носталгията по родния дом и чернокожата детегледачка – Демитри, която се е грижила за нея в детството ѝ. Именно тя се превръща във вдъхновението, подтикнало я да напише тази история.
Слугинята” е дебютен роман на Катрин Стокет, който тя пише в продължение на пет години и е отхвърлен от над 50 агенти преди да намери издател. След публикуването си книгата оглавява бестселър листа на Ню Йорк Таймс седмици наред, а тиражът ѝ надвишава 2 млн. копия.
През 2011 г. по романът е заснет филм с участието на Ема Стоун. Филмът е изключително успешен и получава редциа награди, сред които Оскар за поддържаща женска роля на Октавия Спенсър.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:488
  • Препоръчано:Аз чета
  • Език:Български
  • Баркод:9789548657082
  • ISBN:9789548657082
  • Каталожен номер:1008725
  • Жанрове:Драма, Филмова екранизация, Исторически
  • Тегло:1 kg