Случаят „Ванга“ – Николай Стоянов

Николай Стоянов, написал "Случая Ванга", е родственик на пророчицата от Петрич. (роден през 1948 г. в гр. Карлово). Автор е на петнайсет книги с проза, между които сборниците с разкази и новели „Нощна връзка“, „Квартални хроники“, „Книга без корици“, „Транзитна виза“, „Френската стая“, „Есенни новели“. По негови сценарии са заснети четири телевизионни игрални филма. Написал е и множество радиопиеси.


Случаят Ванга
разказва както за Ванга, така и за времето в което е живяла, за емблематични личности и събития, белязали онези години, за взаимоотношенията й с властта и тайните службите, за научните експерименти, които приживе са се провеждали с пророчицата, въпреки че подобни се отричат до днес, за други феномени около нея, както и за сеансите, които тя е провеждала за контакт с отвъдното. За разлика от повечето издания у нас, посветени на Ванга, насочени по-скоро към сензацията с журналистически привкус, книгата на Николай Стоянов съдържа много биографични факти за пророчицата и е преди всичко една лична история за нея, пречупена през писателския поглед. Освен в България, изданието излиза успоредно в Македония и Русия.

Николай Стоянов е преводач на книги от френски автори като Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж-Оливие Шаторейно.

Творбите му са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония.

Основател е и председател на Международната фондация „Балканика“, която ежегодно присъжда едноименната награда на балканските народи за литература, добила популярност още и като „Балканския Нобел“.

Носител е на „Вазовата награда“, на „Европейската награда за поетична проза“, както и на наградата „Париж Европа“, присъдена му през 2005 г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа.

Автор Николай Стоянов
Издателство Ентусиаст
ISBN 9789542958604
Година на издаване 2012
Корица меки корици
Страници 208
Формат 14.00×21.00
Език Български