Сложно е да не обичаш Армения – Мария Жандова

Сложно е да не обичаш Армения

Тази книжка предлага на читателя кратки сведения за една стара нация, каквато е арменската. Тук ще прочетем и ще си спомним за особеностите и създаването на арменската азбука, за създаването на арменския църковен календар, за празници и обичаи, за това как са били посрещани от нашите предци, какви ястия са приготвяли по случая.
Арменските празници за арменския народ са неговата християнска вяра. Всеки народ има своите национални особености, народни чествания, вярвания, навици. Арменските празници със своето съдържание и тържественост са станали особено значими за духовния живот на нацията.
През 301 г. след приемането на християнството в Армения като държавна религия арменският народ и Арменската апостолическа църква са създали единен календар. Църквата се примирява, че не може да изкорени дошлите от векове вярвания и приспособява църковните празници към народните, които са повече близки към вероизповеданието. Ролята на празниците е особено важна за запазване на националната идентичност. Те са автобиографията на арменската душа, умът, националният характер, мисълта на народа. Арменецът обича своя език, своята вяра, своята древна култура.
И тъй като животът променя обичаите и нравите, изтрива от паметта спомена от древността, с тези редове си поставих за цел да заздравя всичко онова, което ни е завещано от нашите родители, баби и дядовци. Да си спомним и предадем на нашите деца и внуци богатството и древността на културата.

Дължа сърдечни благодарности на хората, които оказаха ценна помощ за издаване на книгата.

Мария Жандова

Автор: Мария Жандова Език: Български
Категория: Публицистика и журналистика Тегло: 0.212 кг.
Баркод: 9789544496609
Издател: Стено ISBN: 9789544496609
Брой страници: 104