Следващите 100 години. Геополитическа прогноза за ХХІ век – Джордж Фридман

Следващите 100 години. Геополитическа прогноза за ХХІ век

Джордж Фридман, директор на един от водещите американски институти за геополитически анализи, твърди, че в тази сфера винаги е липсвала известна доза въображение. Ню Йорк Таймс, където книгата два месеца оглавява класацията на бестселърите, описва автора по следния начин: ”Докато разговаряш с него, често изпитваш усещането, че той е вълшебник с магическо кълбо.”
Според Джордж Фридман през ХХІ в. светът ще преживее събития, които днес изглеждат невъзможни – очаква ни Втора студена война, в която Русия отново ще загуби. Полша, Турция, Япония и Мексико ще са новите велики сили, а Китай, разпокъсван от вътрешни противоречия, ще е само регионален фактор. В средата на столетието ще избухне глобален конфликт, но този път нито армиите ще са толкова големи, нито самата война толкова смъртоносна. САЩ окончателно ще се утвърдят като едноличен лидер за сметка на Европа, направлявала съдбините на човечеството през последните пет века. Развитието на технологиите ще е фокусирано в Космоса, което ще преобрази начина на живот.
Що за авантюра ни предлага авторът – наука, примесена с фантастика, или магическо кълбо, както твърди Ню Йорк Таймс? Труден въпрос. Със сигурност книгата е най-продаваният политически бестселър за 2009 г.

Автор: Джордж Фридман Брой страници: 320
Категория: Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.400 кг.
Издател: НСМ Медиа Баркод: 9789548477918
Дата на издаване: 2009 г. ISBN: 9789548477918