Силиграфия: Безводен метод за повърхнен печат – Снежина Бисерова

Силиграфия: Безводен метод за повърхнен печат

Силиграфията (безводна литография) е открита в последните години на XX век. Като репродуктивна техника, тя се отличава с невероятна простота и достъпност. Въпреки че води произхода си от сухия (безводен) офсет, силиграфията представлява метод за повърхнен печат, с който успешно се създават оригинални графични произведения. Изобразителните диапазони на тази нова техника в някои аспекти надхвърлят възможностите на традиционната литография. Силиграфията интегрира богат регистър от рисунъчни техники с различни изобразителни материали – туш, маркери, моливи, акварел, темпера.

Силиграфията предоставя на художника изобразителни и експресивни възможности, като същевременно разгръща широко поле за експериментиране, включващо и директно рисуване върху алуминиевите плаки.

Художникът контролира целия процес – от подготовката на проекта до отпечатването на оригинала. В сравнение с повечето познати графични методи, силиграфията е ниско токсична.

Смисълът на всяка оригинална графична техника е да служи пълноценно на фантазията и творческите цели на художника. Това силиграфията прави по един наистина забележителен начин.

Автор: Снежина Бисерова Брой страници: 180
Категория: Изкуство и фотография; Луксозни издания Език: Български
Тегло: 1.000 кг.
Издател: Арс Милениум МММ Баркод: 9789549147933
Дата на издаване: 2007 г. ISBN: 9789549147933