Изтеглите-pdf-книга.com

Шизофренията – Д-р Петър Маринов

0
(0)

Като опитен клиницист и ерудиран автор с неподценими научни приноси д-р Петър Маринов ни предлага един стойностен фундаментален труд върху шизофренията – основното клинично водещо и социално немаловажно психотичнопроцесно заболяване на човешката личност, чието детайлно семиологично изясняване и нозологично утвърждаване, наред с неспирните генетични мозъчноанатомни и невробиохимични проучвания, не е спряло все още на някаква всеобщо приета и гносеологично неоспорима точка от век и половина до днес.

Неизбежно за един сериозен изследовател е да дири сигурна познавателна опора за собственото си произведение в пребогатата библиография по разглежданата проблематика. Но тук д-р Петър Маринов е избегнал умело подвеждащото преразказване на прочетеното и отнесъл с критичен усет всичко „чуждо" към своя мисловен свят, преобразявайки го в лична концепция по всеки диагностичен и лечебен проблем.

Има диагнози, които със своята семиологична яснота сякаш сами идват при пас. Но има диагнози, и шизофренията е една от тях, които с енигматичната си чъкан ни карат ние да отидем при тях със знания, клиничен взор и осмислен опит, ча да бъдем уверени в разбулването на тяхната дълбина за целите на лечението и изследователските усилия.

В този аспект сътвореното от д-р Петър Маринов ни улеснява твърде много.

В едно писмо до Шилер Гьоте пише, че една книга бива открита едва тогава, когато се разбира. Според нас д-р Петър Маринов се е потрудил с клинична мисъл и най-съвременна фактология да ни подтикне към разбиране на написаното от него и с това да го открием за себе си като път към задълбочената подготовка и пълноценното професионално изграждане.

Към автора, създал разглежданата монография, която вярваме ще намери достойно място в специализираната медицинска литература, бихме отправили едно насърчително послание с думите на Андре Жид: „Трябва винаги да се намираме на някакъв наклон, но наклон, който върви нагоре!".

Д-р Димитър Часовникаров

Автор Д-р Петър Маринов
Издателство Самиздат
ISBN 9789548304092
Година на издаване 2010
Корица мека
Страници 503
Формат 14х21
Език български

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.

Exit mobile version