Шест мислещи шапки – Едуард де Боно

Шест мислещи шапки

Синтезиран подход за бизнес управление

Главната трудност при мисленето – това е объркването. Обикновено се опитваме да направим много неща наведнъж. В нас се стълпяват едновременно чувства, информация, логика, надежда и творчество. Това е като да жонглираш с твърде много топки едновременно.

В "Шест мислещи шапки" Едуард де Боно ни предлага техниката на "мислещата шапка" и възможността да овладеем бялото, синьото, зеленото, жълтото, червеното и черното мислене, т.е. умението да разделяме чувство от логика, творчество от информация, обективност от негативност. Шестте мислещи шапки ни дават възможност да дирижираме мисленето си така, както диригентът дирижира оркестъра си.

Едуард де Боно е роден в Малта и получава началното си образование в колежа Сент Едуард, завършва медицина в Малтийския кралски университет. Продължава със стипендия Роудс в Крайст Чърч, Оксфорд, където завършва с отличие психология и физиология, а по-късно защитава докторат по медицина. Притежава и докторска степен от Кеймбридж. Бил е преподавател в Лондонския университет в Оксфорд, Кеймбридж и Харвард. Д-р де Боно е всепризнат като безспорен авторитет в прякото преподаване на мисленето като умение. Той създава понятието латерално мислене и разработва формални техники за съзнателно творческо мислене. Написал е 82 книги, преведени на повече от 41 езика – някои от най-прочутите са "Шестте рамки на мислене", "Научете детето си как да мисли", "Щастието като цел", "Практическото мислене", "Как да притежаваме красив ум", "Как да развием творческото мислене". Де Боно ръководи най-широко използваната програма за директно преподаване на мислене в училищата. Сега тя се прилага в много страни по света и при реализацията й се поставя акцент върху простотата и практичността. Основател е на Тръста за когнитивни проучвания (1969).

"Главната ценност на концепцията за шестте мислещи шапки е нейното удобство."
Едуард де Боно

Автор: Едуард де Боно Брой страници: 232
Категория: Икономика и мениджмънт Език: Български
Тегло: 0.260 кг.
Издател: Кибеа Баркод: 9789544745448
Дата на издаване: 2010 г. ISBN: 9544745448