Шейсетгодишната и младежът – Нора Юга

Шейсетгодишната и младежът

"Шейсетгодишната и младежът е банална история за невъзможната любов, разказвана в още по-банална рамка. В един топъл октомврийски ден през 90-те години в Букурещ млад писател посещава любимата си поетеса Анна, която изпитва непреодолимо влечение към него. Той слуша мълчаливо хаотичната и изповед и единствено зеленият му поглед (един от главните герои в романа) реагира на думите и.
Пълна скука. Но не и когато попаднете в обятията на Нора, която "като някакъв нещастен индианец ще ви стегне с ласото си".

Нора Юга е родена на 4 януари 1931 година в Букурещ. Завършва немска филология в Букурещкия университет. Учител по немски език, библиограф в Румънската държавна централна библиотека, редактор в издателство Енциклопедика (1969-1977), журналист в списание Volk un kultur.
Блестяща поетеса и белетристка Нора Юга е носителка на множество награди, четири от които на Съюза на румънските писатели – Становища за болката (1981), Сапунът на Леополд Блум (1994), награда за превода на Тенекиеният барабан на Гюнтер Грас, Шейсетгодишната и младежът, (2005).
Любопитна подробност от биографията и е, че като изключителна преводачка от немски (Грас, Хофман, Нищше и др.) тя превежда на румънски текстовете на носителката на Нобелова награда за литература Херта Нюлер, с която я свързва дългогодишно приятелство и е един от прототипите на героинята и Тери в Шейсетгодишната и младежът. В момента Нора Юра живее в Швейцария.

Автор: Нора Юга Брой страници: 136
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.190 кг.
Издател: Парадокс Баркод: 9789545530852
Дата на издаване: 2009 г. ISBN: 9789545530852