Села и туризъм. Посоки за пътешествия из България – Анна Пелова, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов

Авторите на „Селата в България“ Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов предлагат нови магични места с акцент върху селския туризъм във втория си съвместен проект „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България”. В богатата на цветни фотографии книга са разгледани темите за нестинарството, винотерапията и събитийния туризъм, както и по-любопитни понятия и услуги като „почвотерапия“ и „селски мол“.

Новата книга на Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов предлага интересни идеи за пътувания в различни краища на България, поставяйки акцент върху селския туризъм у нас. Луксозното издание съдържа 160 цветни фотографии и 34 статии. Разгледани са 50 български села, като всяка от статиите за тях е и своеобразен вход към конкретен туристически регион. За улеснение са дадени също ценни насоки и практични съвети за любителите на пътешествията, а в края на книгата са разказани и 6 кратки истории за пътешествия на село. Целта на авторите е да провокират желание за споделяне на авторски текстове и снимки с фокус върху българското гостоприемство, като всичко това е гарнирано с множество авторски фотографии и закачлив език с намигване към проблемите: „Все пак едно пътуване на село трябва да има своите забавни моменти“, допълват авторите.

Изданието съдържа също интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села, както и любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции и редица местни легенди от различни краища на България. Разгледани са също гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. Гавраилов, Пелова и Михов обръщат внимание също на чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци.

♦ ♦ ♦

Гавраил Гавраилов е психолог и пътешественик, търсещ смисъла на щастието в малките неща на село. Роден в Стария град на Пловдив през 1979 г. Не спира да пътува и да разказва, воден от любопитството да среща вълнуващи хора в малките места. Освен страстта си към риболова, напоследък го увлича и винения туризъм в България. През лятото организира „Фестивал на плажното четене“. Има четири книги за пътешествия.

Анна Пелова е писател и графичен дизайнер, отдадена на страстта си към българските носии и нестинарството. Родена в София през 1989 г. След навършване на пълнолетието си живее и работи в няколко страни по света (Англия, САЩ, Мароко, Япония), преди да се върне обратно у нас и да се посвети на каузата си да популяризира красотите на България. Това е втората ѝ книга за туризъм, има и роман, който попадна във финалната десетка за Нов български роман на „Сиела“.

Михаил Михов е планински водач и пътешественик, разказващ за скритите туристически бисери из нашите земи. Роден през 1981 г., живее в Русе. Щастливо омъжен. Не спира да работи за една по-чиста България. Активно участва в образователни и практически проекти, свързани с туризма и биоразнообразието на Дунавския регион. В момента работи като експерт по туризъм на свободна практика. Пише статии за различни медии. Съавтор в две книги за селски туризъм.

 • Корица:Мека
 • Брой страници:204
 • Общи:От български автор
 • Година:2016
 • Вид:Справочник
 • Издание:Илюстровано
 • Илюстрации:Цветни
 • Баркод:9789542821007
 • ISBN:9789542821007
 • Жанрове:Етнография и фолклор, Пътеводители, Туризъм
 • Размер на продукта:143/1.3/210
 • Тегло:1 kg