Сбогом Шанхай – Анжел Вагенщайн

Сбогом Шанхай

Една малко известна страница от европейската трагедия през Втората световна война: Шанхайското гето. Около трийсет хиляди бежанци от нацизма, предимно германски и австрийски евреи, търсят убежище в Шанхай – формално все още с ограничения статут на открит град. Там новите му обитатели – в по-голямата си част интелектуалци – изпитват цялата бруталност на японската военщина и горчивината на унижението. Но и силата на солидарността и активното човешко съпричастие.
Сюжетът на романа се развива на фона на исторически събития, реални човешки съдби, документални факти и трепетни чувства – любов и вярност, надежда и отчаяние.
"Сбогом, Шанхай" е издаден в България, Франция, Русия, САЩ, Италия, Испания, в подготовка са изданията на немски и на иврит. През 2004 г. романът получи Европейската награда за литература "Жан Моне", а френското правителство удостои автора му със званията Офицер на Ордена на изкуствата и литературата и Офицер на Ордена за заслуги.

Романите на Анжел Вагенщайн "Петокнижие Исааково" и "Далеч от Толедо" са част от трилогията, посветена на съдбата европейските евреи през Втората световна война. Освен в България, те са издадени при много голям медиен отзвук в Германия, Франция и Русия, подготвят се издания на английски и други езици. През 2002 г. "Далеч от Толедо" получи годишната награда на Съюза на българските писатели за роман, както и Международната литературна награда на Сорбоната "Алберто Бенвенист".

Автор: Анжел Вагенщайн Брой страници: 358
Категория: Българска литература; Проза Език: Български
Тегло: 0.440 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9789545296578
Дата на издаване: 2009 г. ISBN: 9789545296578