Сбогом, Агата Кристи – Андрея Илиев

Сбогом, Агата Кристи

Пролог

И аз не знам как да започна тази история. Може би трябва да разкажа за срещата си в Кричим. Или кой съм аз? А може би за войната, защото всичко тръгва от нея?
Ех… Хайде първо за онова тайнствено рандеву. Пък, ако е интересно, ще се представя – за да се разбере що за птица е капитанът от запаса Боян Беронов и що чини той в Америка.
И така, да се върнем към онзи ноемврийски ден на 1926 година. Орачите оряха последната нива на Усойката, когато на кон доприпка един от слугите в царския дворец в Кричим. Беше младо момче от съседното село, знаех го по физиономия и че е от фамилията на Чучулиговите. Напет такъв, с широки рамене и висок.
– Господин Беронов – рече, след като слезе от коня и поздрави, – управителят нареди да ви предам, че генерал Вълков Ви кани на среща.
Свалих каскета си. Генерал Вълков?… И в двореца?
– Кой генерал? – попитах по-скоро да печеля време.
– Министърът на войната.
Мда… Огледах полето – голо, ноемврийско. Изорано. Четирите волски впряга до час-два щяха да свършат последното парче от нивата. Отидох до проскубаната от козите трънка на синора, за която бях вързал моя жребец Дорчо. Оправих юздата и се качих на седлото. Момъкът видя, че се насочвам към село и объркан извика:
– Господин Беронов?
– Нали не мислиш, че ще се явя пред господин министъра така? – и посочих дрехите си. – След час съм в двореца!
В чифлика ме чакаше изненада – съдия-изпълнителят Кривошиев уж преди седмица бе свършил работата си, а сега отново клечеше в двора и наново ровеше в документите. И най-вече напираше пак да брои животните и да тегли житото и фуража. Мама вървеше като сянка подире му, а ратаите дремеха край обора и хамбарите и се чудеха какво да правят…"

Автор: Андрея Илиев Брой страници: 258
Категория: Българска литература; Проза; Художествена литература Език: Български
Тегло: 0.250 кг.
Издател: Лексикон Баркод: 9786192200350
Дата на издаване: 23.06.2017 ISBN: 9786192200350