Самурайски истории – легенди, предания и летописи – превод, Станимир Йотов – съставител


"Самурайски истории" е сборник от автентични легенди и предания за прочути самураи, за техните убеждения, дела и геройства и за кодекса Бушидо, който те следвали.
Потопете се в атмосферата на древната призрачна Япония и преживейте дивните истории от един отминал, но омагьосващ свят!
"Веднъж един самурай кротко обядвал в малка странноприемница и не обръщал внимание на четирите мухи, които бръмчели около него. В това време влезли трима ронини и погледнали със завист двата великолепни меча на пояса му, които били истинско съкровище. На лицата им се изписало задоволство, защото самураят очевидно нямало да може да се справи с трима противници като тях.
Те седнали на една съседна маса и започнали да му подхвърлят обидни забележки с надеждата да го предизвикат на дуел. Мъжът обаче останал глух за присмеха им, което още повече ги ядосало. В един момент самураят бавно вдигнал клечките, с които ядял ориза си, и с четири леки и точни движения хванал всяка една от мухите, след което внимателно оставил приборите си на масата, без да поглежда нито за миг към тримата грубияни. Настъпила тягостна тишина. Тримата ронини се спогледали уплашени, осъзнавайки, че пред тях стои мъж с огромна сила, и побързали да напуснат странноприемницата.
По-късно научили, че мъжът, който така великодушно ги пощадил, бил легендарният майстор на меча Миямото Мусаши."
Автор Станимир Йотов – съставител, превод
Издателство Пергамент
ISBN 9789543670208
Година на издаване 2008
Корица Мека
Страници 180
Формат 14.50×21.00