Ру – Ким Тхуи

Ру

Автобиографичният дебютен роман на Ким Тхуи описва съдбовната раздяла с едно относително безметежно детство, помрачено от военните конфликти във Виетнам. След много сурови и любопитни перипетии Ким и семейството й намират убежище в Квебек – гостоприемната канадска провинция.

Хората, които тя среща по пътя си, ситуациите, в които изпада – и трагични, и смешни, и нелепи, и разтърсващи, семейството й с многобройните лели и чичовци – кой от кой по-колоритен, мъжете в живота й, синовете й – единият от които е аутист, огромната майчина любов, обичта към родната страна, където са й пели люлчини песни, благодарността към приелата я страна, която „престава да е географско място и се превръща в люлчина песен“ – всичко това е описано с топлина, усет за детайла и фино чувство за хумор, за да се роди един текст, изпълнен с драма и поезия.

Стилен, силно рефлективен като съдържание и интригуващ като форма, романът сам по себе си е едно амбициозно пътешествие. „Ру“ е поетично и подчертано индивидуално изследване, подчинено на въпроса: какво се случва когато за много кратък период си длъжен да се адаптираш към различни култури и идентичности.

Ким Тхуи е квебекска писателка от виетнамски произход, която пише на френски. Родена е през 1968 г. в Сайгон, откъдето емигрира заедно с родителите си, за да се установи окончателно в Квебек. Завършила е право в Монреал, работила е като шивачка, преводачка и адвокат, преди да се отдаде изцяло на писане.
Още първата и́ книга „Ру” е удостоена с 5 награди: 2 квебекски – Голямата литературна награда „Аршамбо” и Наградата на генерал-губернатора на Квебек; 2 френски – Наградата на публиката на Салона на книгата и Голямата награда на радио RTL и на списание „Лир”; и 1 италианска – Международната награда „Мондело”.
На френски „ru” означава „поток“; на виетнамски „ru” означава „люлчина песен“.

Автор: Ким Тхуи Брой страници: 144
Категория: Автобиографии и биографии Език: Български
Тегло: 0.150 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9786191500819
Дата на издаване: 2012 г. ISBN: 9786191500819