Родени за движение –

Докато д-р Джоан Верникос наблюдава и отчита въздействието на гравитацията върху човешкото тяло както по време на полет в Космоса, така и на Земята, тя стига до неочаквани и за самата нея изводи. Гравитацията работи в полза на човешкото здраве, е нейното откритие.

Дългият престой в безтегловност, както и в неподвижно седнало състояние (пред компютъра или телевизора, например, или поради някакво заболяване), довеждат до еднакви последици за организма, съизмерими с бързото остаряване.

Обездвижването тотално вреди на здравето, причинявайки застой в кръвотока, болки в главата, шията и гръбнака, сърдечносъдови проблеми, отслабване на функцията както на мускулите на крайниците, така и на редица жизненоважни органи и системи.

И в крайна сметка води до преждевременно застаряване и западане на здравето. Това е категоричното заключение на изследователката, потвърдено от множество контролирани изследвания.

Направете гравитацията свой съюзник и приятел съветва д-р Верникос. Което, преведено на практичен език, означава: просто променяйте седналото си положение на всеки 20-30 минути, ставайки прави за известно време. Звучи толкова елементарно, че е трудно да повярваш – но върши чудеса за здравето, настоява тя.

Аргументи? Има ги в изобилие. И звучат смайващо просто!

♦ ♦ ♦

Джоан Верникос е водещ учен в сферата на медицината и автор на основополагащи изследвания в областта на космическата медицина, физиологията на обездвижването, стреса и стареенето.

Родена през 1934 г. в Александрия, Египет, Верникос защитава докторска степен по фармакология в Лондонския университет, а през 1964 г. постъпва в Научноизследователския център „Еймс“ на НАСА. Пионер в космическата медицина, тя е назначена за директор на Отдела по биологични и медицински науки в „Еймс“ от 1986 до 1993 г., а след това и на Отдела по биологични и медицински науки в щаба на НАСА до 2000 г.

По време на научната си кариера в НАСА Верникос провежда фундаментално важни изследвания, посветени на ефектите на безтегловността върху човешкото здраве, резултатите от които спомагат за установяването на научна причинно-следствена връзка между уседналия начин на живот, бързото стареене и влошеното здраве.

Верникос е двукратен носител на Наградата за изключителни лидерски заслуги на НАСА. Удостоена е още с Наградата за изключителни научни постижения на НАСА, с наградата „Мелбърн Бойнтън“ на Американската асоциация за астронавтика, с наградата „Стръгхолд“ за космическа медицина на Американската асоциация по космическа медицина, с наградата „Джефрис“ на Американския институт по аеронавтика и астронавтика, с Наградата за цялостен принос на „Жени в космоса“ и много други академични и научни награди.

Верникос е автор на редица книги – „Физиология на обездвижването“, в съавторство в Харолд Сандлър (1987), „Да овладеем гравитацията и да спрем стареенето“ (2004), „Фитнес в напреднала възраст“ (2009) и „Седенето убива, движението лекува“ (2011).

  • Корица:Мека
  • Брой страници:200
  • Общи:Преводна литература
  • Година:2017
  • Преводач:Ирина Манушева
  • Баркод:9789544747831
  • ISBN:9789544747831
  • Жанрове:Медицина
  • Размер на продукта:130/200