Рибя кръв – Иржи Хаичек

Рибя кръв

Авторът Иржи Хаичек е носител на най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера“ за книгите:
"Рибя кръв" (изд "Парадокс") и "Селски барок" (изд. "Изида").

„Цветове, гласове, лица. Хонза, Хосе, Олина. Мисля за господин Тушъл […], който още дълги години, затворен в малкия панелен апартамент с изглед към електроцентралата, продължава да пише хрониката на село, което от години вече не съществува…“
Осемдесетте години клонят към своя край, за да отстъпят пред новото десетилетие, а наред с това за жителите на няколко селца в Южна Бохемия настъпва нова епоха. Епоха, белязана от разруха, чието материално въплъщение е атомната електроцентрала и нейното изграждане. Вследствие на това от лицето на земята са заличени, или по-точно потопени, няколко никому неизвестни селца, които обаче за своите жители представляват цялата вселена, така че те остават там „чак до разрушаването“. „Рибя кръв“ проследява отчаяната битка на шепа борбени хора, готови да направят всичко, за да спасят домовете си, попаднали под „кота 370,5“. Паралелно с това романът е и разказ за разединението на едно семейство, за прекъснатите човешки взаимоотношения и за силата на любовта и прошката.
Чешкият писател и журналист Иржи Хаичек (р. 1967 г.) вече има осем публикувани книги зад гърба си, като част от тях бързо прекрачват границите на родната му Чехия. „Рибя кръв“ заслужено носи на автора престижната награда „Магнезия Литера“ за 2013 г., като книгата освен в България и Македония предстои да бъде публикувана още в Полша и Беларус.

Автор: Иржи Хаичек Брой страници: 414
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.450 кг.
Издател: Парадокс Баркод: 9789545532085
Дата на издаване: 22.03.2016 ISBN: 9789545532085