Развитието на метода. Мечта за страст – Лий Страсбърг

Развитието на метода. Мечта за страст

Лий Страсбърг – създателят на суперзвезди, последовател на Станиславски, който доразвива системата му в своята книга "Методът".

"Методът" е продължение и добавка към системата на Станиславски. И на постиженията на Евгений Вахтангов. "На основата на бързо движещата се напред наука психология Страсбърг развива серия упражнения за емоционална и сетивна памет, отпускане и концентрация, които повишават способността на актьорите за импровизация до степен на спонтанност. Разбира се, това обучение изисква от тях героична самодисциплина. Учениците му го описват като брутален и твърд учител, но и харизматичен, очарователен и раним човек. Страсбърг не подбирал думите си и с безпощадна критика докарвал актьорите до крайния предел на възможностите им.ККолкото и да е странно, един от абсолютните примери за ученик на "Метода" (по думите на самия Лий Страсбърг), е Мерилин Монро. Тя му става ученичка, когато вече е суперзвезда.
Ето какво казва учителят Страсбърг за секссимвола на 50-те в автобиографичната си книга "Мечта за страст": "Дъжд" беше първата пиеса, която искахме да направим, след като изтече договорът й с "Фокс". Не само планирахме, а вече преговаряхме за телевизионна постановка с участието на Монро. За съжаление, не по наша вина, до това никога не се стигна. Публиката никога не успя да види тази и други роли, които ние имахме късмета да наблюдаваме в нейно изпълнение в "Актърс студио" и по-късно в моите класове.

Лий Старсбърг е роден на 17.11.1901 г. в Австрия и умира на 17.02.1982 г. в Ню Йорк, САЩ – актьор, режисьор и педагог. Името на Лий Страсбърг ще остане в историята на американското кино и театър с това, че е учител на едни от най-известните звезди, като: Джеймс Дийн, Марлон Брандо, Ал Пачино, Дъстин Хофман, Джийн Хекман, Кетрин Хепбърн, Джейн Фонда, Мерил Стрийп, Робърт Дювал, Робърт де Ниро, Робърт Редфорд, Мики Рурк, Алек Болдуин, Харви Кайтел, Сали Фийлд, Джак Никълсън, Ерик Робъртс, Денис Хопър, Уолтър Матау, Сидни Поатие, Джон Войт, Кристофър Уокън, Барбра Стрейзънд и мн. др.
Актьорската техника, която създава Лий Страсбърг е известна като „методът” или „методът на актьорската игра”, който не стъпва на самостоятелни и изолирани идеи. Страсбърг развива онова, което вече е било постигнато по света на професионално ниво. Нееднократно Страсбърг изтъква, че в работата си е следвал посоките, по които са вървели Станиславски и Вахтангов, но вярва, че новото в неговият метод е по-добро разбиране на актьора, който работи с живата материя.

Автор: Лий Страсбърг Брой страници: 240
Категория: Изкуство и фотография Език: Български
Тегло: 0.320 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 978619152860Х
Дата на издаване: 25.05.2016 ISBN: 978619152860