Пурпурната мантия – Стела Дъфи

Пурпурната мантия

В романа на Стела Дъфи многоликата и необикновена императрица Теодора излиза на светло от сенките на историята. Умна, храбра и безмилостна към предателите, тя управлява рамо до рамо със съпруга си – император Юстиниан – истински любовен съюз в свят на политически бракове.

Теодора и Юстиниян вече са император и императрица, но управлението се оказва изключително трудна задача. Двете течения на християнството все още се борят за надмощие, а границите на империята не са сигурни. Но сериозният проблем тепърва назрява: двете константинополски групи – на сините и на зелените, се обединяват около недоволството от растящите данъци. Напрежението ескалира в бунт и хиляди са убити, включително и някои от най-приближените на Теодора, а градът е почти разрушен. В тези тежки времена императрицата наставлява Юстиниян, за да спечели обратно любовта на хората, благодарение на вродената си дарба да очарова. Тя осъзнава, че да бъде първата жена в Римската империя е поредната роля, което трябва да изиграе, макар този път залозите да са прекалено високи. Това е ролята, за която е родена.

Стела Дъфи е автор на 12 романа, 8 пиеси и над 40 разказа, включително няколко за радио Би Би Си. Романите ѝ са номинирани на два пъти за наградата Ориндж. Носителка е на наградата на Асоциацията на авторите на криминални разкази, а Стоунуол на два пъти я обявява за Писател на годината. Тя е и актриса, и театрален директор.

Автор: Стела Дъфи Брой страници: 388
Категория: Художествена литература; Исторически романи Език: Български
Тегло: 0.335 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542813392
Дата на издаване: 2013 г. ISBN: 9789542813392