Пътища през православния ритуал – Мария Шнитер

Пътища през православния ритуал

Тази книга показва как ритуалите на православното християнство полагат пътищата, по които може да премине човекът от раждането до смъртта си. Тези пътища изграждат здрава и изключително устойчива структура, която осигурява съхранението и пренасянето на съществената за оцеляването на общността информация във времето – както по диахронната линия на историческото време, така и в миниатюрния, криволичещ и внезапно прекъсващ пунктир на индивидуалното време на всеки човек.

Живеем във време, когато тези комуникационни системи отдавна са изгубили ролята си на единствени и универсални носители на традицията; когато самата ценност на тази традиция и смисълът на нейното опазване са поставени под въпрос. Модерният свят предлага много алтернативни начини за придвижване от люлката до гроба, някои от които съвсем не предполагат досег с религията. Нещо повече – за мнозина стародавните маршрути на църковния ритуал са само повод за отхвърляне, очертавайки „пътищата, по които никога няма да тръгнем!“. Но дори в този случай не може да не признаем, че и днес тези древни пътища осигуряват на нашия съвременник успокояващото усещане, че все пак винаги може да поеме по някое от множеството им разклонения. Дали ще го направи в търсещата посоки младост, на склона преди последния завой, или никога – всеки решава сам.

Проф. днк Мария Шнитер е преподавател в Пловдивския университет от 1984 г. Основните научни полета, в които работи, са медиевистиката, антропологията на религиите и всекидневието. Специализирала е като стипендиант на Фондация „Александър фон Хумболт“ в университетите във Фрайбург, Вюрцбург, Берлин и Кьолн (1992-1997-2003-2017). Преподавала е българска литература и култура в университета Виена (2000-2003). Чела е лекции в Русия, Италия, Великобритания, Израел и др. Има голям брой научни публикации в специализирани издания у нас и в чужбина. Автор на книгите: Стара българска литература. №1 от поредицата Как да разбираме литературната творба, Пловдив, ПУИ, (1992, 1995); Фолклорен еротикон. Т. VI. Старобългарски текстове. Изповедни чинове. С., Изд. РОД, 1998; Молитва и магия. С., УИ „Св. Климент Охридски“, 2001; (ред.) Vom Körper zur Schrift. С. Изток-Запад, 2007 (с Хорст Венцел и Елизабет Вавра).

Автор: Мария Шнитер Брой страници: 384
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; История и археология Език: Български
Тегло: 0.420 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9786190101048
Дата на издаване: 28.12.2017 ISBN: 9786190101048