Пътеводител на забравената България. От връх Вейката до долината на Стръвниците. – Александър Караджов, Вилиан Стефанов

На картата на България, някъде там в Източните Родопи, има една отдавна забравена територия, където времето е спряло преди цяла вечност, а на мястото на хората сега живеят призраци. Пейзажът е лунен, а тайните, които крие тази земя, са неподозирани. За кипелия някога по тези места бурен живот днес напомнят само стърчащите каменни зидове. Селата са се обезлюдили по една или друга причина и хората са отнесли много мистерии със себе си.

"Ние, родопчаните, сме смели и непоколебими хора, непрестанно крачещи по тази земя в търсене на дълбоко пазените ù тайни.
Телата ни са силни като планинската твърд, а душите ни – волни като бурните ветрове. От малки сме научени да не отстъпваме пред трудностите и тежките изпитания, които се изправят на пътя ни. Да не ги избягваме, да не прекланяме глави пред тях и да не се предаваме. Научени сме да оцеляваме. Да бъдем твърди и непоколебими. Да държим на честта и на думата си. Да помагаме на по-слабите и ранимите от нас. Да имаме свободен дух – див и необуздан, но характерен за планинските народи.
Длъжни сме да приемем съдбата си. Не можем да отстъпим. Не и сега.
И ето ни днес…
Крачим напред по неизвестни никому пътища. Нещо ни дърпа напред… Дишаме тежко. Потим се. Мускулите ни болят, докато изкачваме поредната твърдина.
Нещо ни дърпа все по-напред… Телата ни крещят от болка, но въпреки това отказват да спрат. Нещо ни дърпа напред…
Нещо? Някой? С каква цел? Любопитство? Жажда за приключения? Карма?
Да! Това сме ние!
Вечно пътешестващи и постоянно търсещи…
И ето ни сега…
Тук сме, за да ви разкажем нашите истории. Да! И то не само една, а цели дванадесет, спиращи дъха, пропити с мистика и адреналин.
По време на нашите експедиции сме прекосили над сто населени места и сме изминали хиляди километри по прашните пътища, в изследвания и диви приключения.

Искате ли да ги споделим с вас?

Тогава нека ви разкажем нашите истории… "

от Александър Караджов и Вилиан Стефанов

Автор Александър Караджов, Вилиан Стефанов
Издателство Фабрика за книги
ISBN 9789548628570
Година на издаване 2013
Корица меки корици
Страници 178
Формат 140X210 мм
Език Български