Психология/Еволюционно феноменологичен подход – Борис Минчев

Психология/Еволюционно феноменологичен подход

Когато видим пеперуда, понякога се питаме: "Не пърха ли дълбоко в нас едно такова създание?". Може би този въпрос са си задавали и старите гърци. Тяхната дума "психе" означавала "пеперуда", но те я приемат и като знак на "душа", "психика". Така схващат душевните явления – наподобяващи полета на пеперуда.
Пеперудата е волно създание – лети зигзагообразно и сама не знае къде ще кацне след миг. Всеки обрат в летенето ѝ за нея е отделно преживяване, устремено към намиране на храна, удоволствие, впечатления и убежище. Като размахва крила, пеперудата изпитва радост от битието, страх, любопитство и какво ли още не. В полета ѝ се носят предусещания за ароматен нектар, за гибел и за очакване на ново удоволствие. Пеперудата не знае, че е брънка от серия метаморфози. Особено атрактивни са цветните ѝ крила, които сякаш са предназначени за гледане от едно влюбено око. Макар и уязвима, пеперудата е изпълнена с надежда и воля за оцеляване.

В книгата се представя концепция от общопсихологическо естество. В нея се обвързват формат на преживяването – ситуация и еволюцията на психиката. Идеята е, че психиката е диференциация на свойството "биовиртуалност", което е заложено в геномите и протоплазмата на живите същества. Развитието на това свойство в еволюционен контекст поражда "универсалната структура на психиката" – главната психоеволюционна придобивка. Обосновава се как универсалната структура на психиката се трансформира в набор от психологични функции и структури, специфични за човешкия род. Разгледани са свойствата на най-динамичната част на психиката – "ситуацията". Тя се определя като "работно поле", в което конвергират разнообразни влияния и се вземат решения за действие. Направен е опит множество факти, закономерности и феномени да се интегрират в един "ситуационно феноменологичен подход". Последният се въвежда заедно с базовата метафора за "психиката като пеперуда". Настоящата книга е предназначена за студенти, които изучават обща психология на университетско равнище, а също и за всички с интерес към универсалните проблеми на психологията.

Автор: Борис Минчев Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; Висше образование
Издател: Сиела
Дата на издаване: 15.11.2013 Брой страници: 584
Език: Български Тегло: 0.800 кг.
Баркод: 9789542814092 ISBN: 9789542814092