Първи десет стъпки в комикса – Петър Станимиров

Първи десет стъпки в комикса

Комиксите са истории, разказани чрез комбинация от графични рисунки, текст и пряка реч, оформена в балончета. Те са разкази в картинки и съчетават литературата и изобразителното изкуство.

Предшественици на комиксите съществуват открай време, от най-дълбока древност. Виждаме ги в рисунките на първобитните хора в пещерата Ласко, в релефите на египетските гробници, в тайнствения кодекс на маите, в барелефите на Траяновата колона и дори по стените на църквата в Рилския манастир.
С вековете разказът в картинки е станал неотменна естетическа потребност за хората и с развиването на технологиите се е видоизменил и разклонил в различни посоки и различни медии, но запомнете:

В основата е била рисунката!
Тя се е съхранила и до днес и предхожда устното и писменото слово. Следователно, документирано е, че първите разказвачи са били художниците.

В наши дни комиксите са харесвани и любими на милиони. Много са почитателите на разказите в картинки, но малцина са тези, които ги създават. А създаването на собствен комикс е мечта, която доста млади художници носят в себе си.
Пожелавам на всеки от тях да я сбъдне.

За художника на комикси няма възраст и специални критерии, всичко, от което се нуждае, е любов към разказването на истории, смели герои и страхотни приключения.
Няма трикове, има само едно изискване – трябва да можеш да рисуваш.
И така, да навлезем стъпка по стъпка в привлекателния, но и доста труден занаят на художника на комикси…

Автор: Петър Станимиров Брой страници: 84
Категория: Българска литература; Детска литература ; Литература за деца и юноши; Комикси Език: Български
Тегло: 0.330 кг.
Издател: Кибеа Баркод: 9789544747619
Дата на издаване: 12.12.2016 ISBN: 9544747619