Пърленки, чеснови хлебчета, фокачи – Невяна Кънчева

Пърленки, чеснови хлебчета, фокачи

Пърленка, името й го подсказва, по правило се пече на жар в пещ. Или върху плочата на старата бабина печка. Ами ако не разполагаме с нито една от тези "екстри"? В никакъв случай не трябва да се отказваме от тази вкусотия! Ще си я направим в сача, на барбекюто, във фурната, на оребрен тиган, в жаравата, останала от огъня.

Чесново хлебче можете да си хапнете в толкова много разновидности, колкото и не можете да си представите – от бяло или ръжено брашно, с добавка на ароматни треви и сухи подправки, на лук и сирена. Изпечени в сух тиган, в сач, на барбекю. Посипани с кашкавал, брашно, намазани със зехтин… В това ухаещо съвършенство само чесънът неизменно присъства.

Фокача – това според италианците е "недовършена пица". Тестото й наистина напомня тестото за пица. Формата й традиционно е елипсовидна или правоъгълна и – пак традиционно – по повърхността й се правят симетрични вдлъбнатини. Може да се приготви без каквито и да е добавки или с каквото ви хрумне – в тестото или върху фокачата, във въпросните вдлъбнатини.

Автор: Невяна Кънчева Брой страници: 88
Категория: Кулинарни книги; Бестселъри Език: Български
Тегло: 0.119 кг.
Издател: Колхида Баркод: 9789546721594
Дата на издаване: 2012 г. ISBN: 9789546721594