Преследвачът на звуци – Сиела / Сиела Леа Коен

Кое е общото между песента от Франц Шуберт „Смъртта и момичето” и „Една българска роза”, изпята някога от Паша Христова?

А между „Прощалната симфония” от Йозеф Хайдн и „Моя страна, моя България” от Емил Димитров?

Или между симфонията „Турангалила” от Оливие Месиан и сингъла на Луис Армстронг „What a wonderful World” ?

В романа „Преследвачът на звуци” тези творби се оказват от съдбоносно значение за няколко музиканти от периода 1968 – 1973, свързани от скритото си желание да напуснат България, която след чешките събития от 1968 г. попада в нов „ледников период”.

Връзката между тях е един невидим преследвач на звуци, който знае всичко и дори повече от самите тях за личните им драми, за желанията и плановете им. Той ще се изправя на пътя им във всеки важен момент от живота и смъртта на героите в този сложен разказ за съдбата на няколко млади български музиканти във времето на Голямата подлост.

За своя нов роман Леа Коен е проучила над 2000 страници непубликувани документи, които разкриват шокиращи читателя факти за известни хора и събития от близкото минало.

♦ ♦ ♦

Леа Коен е български писател, музиколог, дипломат и политик. Родена е на 29 юни 1942 г. в София. Учи пиано и музикознание в Държавната консерватория. Защитава докторат по история на музиката в Утрехт, Холандия.
Автор е на няколко книги за история на музиката и на монография за Любомир Пипков. Превежда критически музиковедски текстове от френски език. Работи като редактор в сп. „Българска музика“, преподавател във Висшия музикален институт и директор на Софийската филхармония. Избрана е за депутат е в 7-то Велико народно събрание и има три тура като посланик в Белгия, Люксембург и Швейцария и Европейския съюз.
С писане на художествена литература започва да се занимава след 1996 г. Сред най-известните ѝ книги са Докато смъртта ни раздели, Консорциум Alternus, Кандидат-президент, Близка връзка, Сбогом, Брюксел. През 2012 г. излиза документалната ѝ книга Ти вярваш. Осем погледа върху Холокоста на Балканите. Творби ѝ са превеждани на немски, испански, френски, английски, македонски, сръбски, албански, турски.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:358
  • Общи:От български автор
  • Баркод:9789542803553
  • ISBN:9789542803553
  • Каталожен номер:2485
  • Жанрове:Драма, Съвременни