Преоткриване на Османската империя – Илбер Ортайлъ

0
(0)"Преоткриване на Османската империя" по същество е сборник с беседи върху историята на тази империя, изнесени от Илбер Ортайлъ в различни средства за масова комуникация. Във встъпителните думи към изданието авторът добавя, че би желал текстовете му да се възприемат не като изчерпателни научни студии, а по-скоро като коментар на някои малко известни и незасегнати до този момент в учебните програми моменти от развитието на Османската империя, с нейните специфични институции и характеристики.
Книгата е написана на разговорен език, която я прави достъпна за широк кръг читатели, които желаят да разширят познанията си за последната "римска" империя, за стила и работата на институциите в нея, за някои едностранчиво представяни аспекти от османската история като кръвния данък и съдбата на заварените исторически паметници, за живота на пашите и падишасите, за османския официален протокол, за някои малко познати страни от функционирането на тази многонационална държава, за османската кухня и т.н.

Проф. д-р Илбер Ортайлъ е един от най-известните съвременни турски историци. Роден е през 1947 г. в бежански лагер в Брегенц, Австрия, в семейството на изселени кримски татари. От двегодишната си възраст живее в Турция.
Завършва Анкарския университет с две специалности – политически науки и история (1968), както и магистратура при професор Халил Иналджък в университета в Чикаго, САЩ. През 1979 г. става доцент по политически науки с монография за немското влияние в Османската империя, а през 1980 г. е гостуващ професор в университетите във Виена, Берлин, Париж, Принстън, Москва, Рим, Мюнхен, Страсбург, Янина, София, Кил, Кеймбридж, Оксфорд и Тунис. Публикува статии върху историята на Османската империя и Русия през ХVІ–ХІХ век.
Автор Илбер Ортайлъ
Издателство ИК Жанет-45
ISBN 9789544914189
Година на издаване 2008
Страници 208

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.