Поверително от кухнята – Антъни Бурдейн

„Бурдейн е истински Джак Керуак на кухнята.”
Суми Хан

Антъни Бурдейн ще раздразни апетита ви с това съблазнително забавно, на места шокиращо угощение, съставките за което е почерпил от своя 25-годишен опит в дебрите на висшата кухня. Не е забравил и някои от скритите подправки като секса и наркотиците.
От първата изядена от него стрида във Франция до луксозния ресторант на върха на центъра „Рокфелер”, от ресторантите в Токио до дилърите на наркотици в Ийст Вилидж, от гангстерите до плъховете, брилянтно написаният, шокиращо откровен автобиографичен роман на Бурдейн ще ви накара да се смеете до сълзи и да споделите любовта му към храната.

„За мен животът на готвача е дълга любовна история, изпълнена с върховен екстаз, разочарования и смешни моменти.
Тук ще откриете щастливите случки и мигове – нещата, които са те привлекли, нещата, които те карат да се връщаш отново за още. Ще откриете и някои ужасяващи истории. Тежко пиянство, наркотици, секс в склада за сухи продукти… Защо не бива да си поръчвате риба в понеделник, защо онова, което е известно като специалитет, всъщност е остъргано от дъното на варела, и защо фритата от морски дарове не е добър избор за обяд…– все неща, които се срещат често в този бизнес.

Хората с кариера в ресторантьорството, които прочетат тази книга, може да харесат, а може и да не харесат онова, което съм написал. Но ще знаят, че не съм излъгал.

А на читателите, надявам се, ще мога да дам вкуса към тези неща и тези времена… Този вкус е и сладък, и горчив, и солен… и много пикантент!

И бих искал да предам, доколкото мога най-точно, странното удоволствие и наслаждение от езика, патоса и убийствения хумор, които могат да се чуят и срещнат само на фронтовата линия в кухнята. Бих искал хората, които ще прочетат тази книга, да получат поне чувството, че този живот, въпреки всичко, може да бъде забавен.”
Антъни Бурдейн

Историята в телевизионния сериал „Поверително от кухнята” е основана върху автобиографията на нюйоркския готвач Антъни Бурдейн, превърнала се в истински бестселър по целия свят. Главният герой е талантливият готвач с взривоопасен характер (също като самия Бурдейн) – Джак Бурдейн, изигран от актьора Брадли Купър (“Високо напрежение”, “Последният ергенски запой”).
На въпрос към Антъни Бурдейн кой актьор предпочита да изиграе неговата роля, той отговаря със завидното си чувство за хумор: „О, Господи, не знам, но със сигурност да е някой много по-грозен от Брадли Купър… като Гари Олдман например.”
Също както в книгата, и в сериала има разкрити тайни от света на висшата кухня, много страсти и забавни случки, подправени с щипка пиперлив хумор. И всичко това в името на добрата храна и на Негово Височество – клиента.

„Антъни Бурдейн е главен готвач на прочутия ресторант Les Halles, в който вечеря елитът на Ню Йорк. В автобиографичния си роман „Поверително от кухнята” той не спестява нито една пикантна подправка. Ярката му индивидуалност крещи от всяка страница и някои биха могли да сметнат личното му присъствие за прекалено, ако не беше следното: Бурдейн се отнася към себе си със същата критичност и язвителност, каквато демонстрира към останалите си герои. Но най-важното е, че от всеки ред личи искрената му и дълбока любов към добрата храна.”
Publishers Weekly

  • Корица:Мека
  • Брой страници:320
  • Баркод:9789547712829
  • ISBN:9789547712829
  • Каталожен номер:1025105
  • Жанрове:Кулинария, Мемоари и дневници