Поведенчески проблеми при аутизма – Джон Клемънтс

Как да помогнем на хората с разстройства от аутистичния спектър да преодолеят поведенческите и емоционалните трудности?

Поведенчеки проблеми при аутизма“ предлага ефективни и дългосрочни стратегии за подхождане към най-често срещаните нежелани поведенчески прояви, като физическата агресивност, самонараняването, обидният език и нанасянето на материални щети.

Самият автор споделя: „Можем да помогнем на човека с аутизъм – бил той дете, юноша или възрастен – да престане да разрешава проблемите си по начини, които имат такава висока цена, а това ще донесе положителни последствия както за него, така и за останалите членове на семейството и за семейството като цяло.“

Джон Клемънтс се опира на над 30-годишния си опит като клиничен психолог и привежда множество реални примери, редом с които дава практически идеи за интервенция. В помощ на читателите са въпросници, упражнения за изследване на всеки проблем и разработване на подходящ план за действие, както и дневник, с който да се следят изпробваните стратегии и наученото.

Ориентирана към практиката и написана на достъпен език, тази книга не дава вълшебни отговори и бързи решения, тя е посветена на малките неща, които могат да се вършат всекидневно и да правят живота по-добър. Според Клемънтс чрез постоянство и решителност стъпка по стъпка е възможно подобряването както на живот на засегнатите от аутизма, така и този на близките им.

Преводът от английски е дело на Светлана Кимпан.

♦ ♦ ♦

Джон Клемънтс е британски клиничен психолог с над трийсетгодишна практика, фокусирал своята работа предимно към хората с проблеми от аутистичния спектър. Основна цел в неговата работа е да окаже подкрепа на хората с този проблем, на техните семейства и на специалистите, работещи с тях. Заемал е редица ръководни постове в здравната и университетската система на Великобритания. През 1996 г. заминава за САЩ, където десет години работи като консултант в Калифорния. През 2006 г. се завръща във Великобритания. Автор е на седем книги и над сто научни публикации.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:280
  • Година:2015
  • Преводач:Светлана Кимпан
  • Баркод:9786191526031
  • ISBN:9786191526031
  • Жанрове:Грижа за бебето и детето, Медицина, Популярна психология, Психология
  • Тегло:350 g