Портите на Дракона – Чън Кайгуо, Джън Шунчао

Портите на Дракона

Когато през 1991 г. пекинското издателство "Хуася" публикува животописа на даоския наставник Уан Липин, книгата се превръща в истинска сензация. За първи път читателите получават възможността да проследят жизнения път на един не легендарен, а реален съвременен даос, да узнаят в подробности как протича процесът на неговото обучаване, който трае 15 години и включва разнообразни изтънчени техники за работа с тялото и съзнанието. Уан Липин (род. 1949) има званието наставник от осемнадесето поколение на школата Лунмън, един от клоновете на "Учението на Съвършената Истинност" (Цюенджъндзяо) – главната даоска традиция на Северен Китай през последните осем века. Школата Лунмън ("Драконови порти") води началото си от знаменития даоски патриарх от ХІІІ в. Циу Чудзи, но причислява към своите учители много "мъже на Дао" от по-ранни времена, сред които и легендарният основоположник на даоизма – Лаодзъ.

Авторите на книгата се обучават в "управление на жизнените енергии" при Уан Липин и написаното в книгата им е резултат от техните беседи и съвместни занятия. Освен обучението на избрани ученици Липин за първи път започва да организира масови семинари. Семинарите по цялостната система на "вътрешната алхимия" (ней дан) винаги са били голяма рядкост в Китай, защото действителните носители на традицията я разглеждат като езотерическа и по всякакъв начин я пазят от профанизиране. Затова, когато Уан Липин започва да провежда семинари, на тях, във всяка точка на Китай, се стичат хиляди хора. Самият Липин обяснява причината за организирането на такива семинари много просто: "за да се знае, че съществуват такива неща". Той е загрижен да не се изгуби наследството на древните даоси, отделни открития на които, по негово мнение, надхвърлят съвременните научни представи за света. При това лично той активно сътрудничи с учени, които подлагат неговите умения на лабораторни изследвания, които са дали много интересни резултати. Има множество видеозаписи и на семинарите, на които могат да се видят всички описани в книгата и още много други "чудеса".
* * *
След двумесечно седене в тъмното помещение, Уан Липин постигнал така нареченото "първично разбиране" на Дао. Като видели, че юношата учи усърдно и няма намерение да се отказва от избрания път, старците решили официално да посветят Уан Липин за свой ученик.
Изчакали благоприятен ден за извършване на ритуала. Още от сутринта небето сияело като чисто измит тюркоаз, а привечер в източния край на небосвода се появил бледият лунен диск. Повявал слаб ветрец, по небето бавно се носели на валма бели облаци. По хълмовете далеч на хоризонта паднали черни сенки. Цялата земя била потънала в безметежен покой. Изглеждало сякаш природата е заспала. Само в старата ковачница тримата старци не затворили очи за сън. Те се готвели да приемат Уан Липин за наследник на своята школа.

Автор: Чън Кайгуо; Джън Шунчао Брой страници: 264
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.260 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9789543215874
Дата на издаване: 10.05.2003 ISBN: 9789543215874