Понеделник започва в събота – Аркадий и Борис Стругацки


Вървят двама по горския път и спират програмист в москвич. "Страшно ни трябва програмист: а – неразглезен; бе – доброволец; це – да е съгласен да живее в общежитие…"
Така Александър Привалов като по заповед на щуката попада в Научноизследователския институт по чародейство и вълшебство към Академията на науките в СССР. Там е в сила трудовото законодателство, управлява научен съвет, а целта на експериментите в деветомерното магопространство с методи на авангардната наука е – разбира се! – постигане на пълно човешко щастие. Исторически личности, митологични образи и приказни герои функционират под диктата на знайни и незнайни атрибути на магията, абсурдно вплетени в бит и взаимоотношения от соцтип.
Привалов свиква с невъобразими за хора "чудоголямовисти" същества и явления. Дори му възлагат съботното дежурство, когато живите души не трябва да влизат, а другите не трябва да излизат. Но за маговете няма неделя. Навън на тях им е скучно. Те знаят разни заклинания, умеят да превръщат водата във вино и никой от тях не би се затруднил да нахрани с пет хляба хиляда души. Те са магове, защото знаят толкова много, че количеството у тях най-после е преминало в качество. И техният девиз е: ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧВА В СЪБОТА.
Автор Аркадий и Борис Стругацки
Издателство Дамян Яков
ISBN 9789545273208
Година на издаване 2006
Корица Меки корици
Страници 296
Формат 20/13
Език Български