Помагало по български език за 4. клас: Пунктуация, правопис, редактиране – Павлина Павлова

Помагало по български език за 4. клас: Пунктуация, правопис, редактиране

Проверка на писмената култура на учениците.

Писмената култура е част от общата култура на човека. Тя включва знанията за правописа и пунктуацията на родния език, както и умението да се представи най-точната редакция на собствената реч в подходящ графичен ред. Тези знания и умения се формират още в началото училище, но продължават да се развиват дотогава, докато човек иска да се учи и усъвършенства.
Настоящият сборник предлага 100 кратки текста (и откъси от текстове), с помощта на които малките ученици ще могат да проверят своето умение да коригират и редактират чужд текст. Надявам се изпълнението на задачите да се окаже поредната стъпка към повишаване на собствената им писмена култура.

За по-голямо улеснение на ползващите сборника, текстовете са разпределени в раздели:
Първи раздел включва текстове с правописни грешки, специфични за изучаваните от IV клас части на речта. Грешките трябва да се открият и коригират, а текстовете – да се препишат вярно. Добре е, освен знанията за правописа на различните части на речта, да се ползва и правописен речник на българския книжовен език.
Вторият раздел е обособен с текстове, в които трябва да се поставят пропуснатите пунктуационни знаци. Преписването на текстовете не е задължително, но се препоръчва.
Третият раздел съдържа части от преразкази на популярни приказки и автентични ученически съчинения с пропуски, повторения и неточности в съдържанието. Тук учениците могат да се опитат да направят повече от една редакция, като използват знанията си за различните видове редактиране. Желателно е, преди да се пристъпи към редактиране на преразказите, да се потърси и прочете оригиналният текст на приказката.
Сборникът е подходящ както за индивидуални упражнения, така и за работа в група.

Автор: Павлина Павлова Категория: 4-ти клас; Учебни помагала; Български език и литература
Издател: Димант
Брой страници: 46 Език: Български
Тегло: 0.055 кг. Баркод: 9789547310308
ISBN: 9789547310308