Политологичното изследване – А, Б, В на поведенческия емпиризъм в политологията – Жуфроа-Люсиен Радел

Политологичното изследване – А, Б, В на поведенческия емпиризъм в политологията

лавните теми на изследване, публикувани от проф. д-р Жуфроа-Люсиен Радел, показват неговия широк и многостранен интерес в политологията. Те заемат цялото пространство от класическата политическа теория, анализи на демокрацията и на тоталитарното управление, минават през проекти в сферата на регионални изследвания и достигат до емпиричните анализи на политическото поведение.
Д-р Радел е емеритус-титуляр професор по политология. Той преподава във Висшето училище по политически и социални науки в Париж и Университета на щата Уисконсин, професор-изследовател е и във френския Институт за дипломатически и стратегически изследвания. Бил е гост-професор в Западноилинойския университет и създател на университетската лаборатория за емпирични политологични изследвания там, а също и професор, основател и директор на Института за изследвания на СССР, Средна и Източна Европа при Ниагарския университет.
След промените в България по линия на програмата "Фулбрайт" проф. Радел е изпратен да преподава в СУ "Св. Климент Охридски" и същевременно изнася лекционни курсове за Европейския съюз и политическото поведение в УНСС. Получил е образованието си в САЩ и Франция.
Настоящото издание цели да запълни съществуващата празнота, свързана с емпиричните методи и техники на анализ в политологията. Тук тя е разгледана като най-новата дисциплина, включена в групата на поведенческите социални науки. От този нетрадиционен ъгъл са представени основни нейни категории и понятия като държава, нация, власт и са очертани евристичните възможности на процедурите и операциите на поведенческия подход в политологичното изследване, както и причините за несполуките на поведенческия анализ в политиката.
Изданието е предназначено за студенти, изучаващи политология, и за всички, които се интересуват от емпиричните похвати в политологичните изследвания.

Автор: Жуфроа-Люсиен Радел Брой страници: 188
Категория: Икономика и мениджмънт; Висше образование Език: Български
Тегло: 0.450 кг.
Издател: Издателски комплекс – УНСС Баркод: 9789546441584
Дата на издаване: 2010 г. ISBN: 9789546441584