По-широко поле за борбата – Мишел Уелбек

По-широко поле за борбата

Почти анонимният специалист по информатика, от чието име се води разказът, е дълбоко нещастен. Той е самотен, почти без приятели и не привлича жените. Задълбочаването на неговата депресия е недвусмислен упрек към дехуманизираното ни либерално общество, издигащо в култ борбата за материални блага и сексуалната надпревара.

В абсолютно либералната икономическа система някои трупат несметни богатства, други са обречени на безработица и мизерия. В абсолютно либералната сексуална система някои водят разнообразен и вълнуващ полов живот, други са осъдени на мастурбация и самота. Икономическият либерализъм означава по-широко поле за борбата, разширяването му към всички възрасти в живота и към всички класи в обществото. По същия начин сексуалният либерализъм означава по-широко поле за борбата, разширяването му към всички възрасти в живота и към всички класи в обществото.

Мишел Уелбек (роден 1956 или 1958 г. според самия него) е добре известен на българската четяща публика. Скандален и неочакван в живота и в творбите си, той пленява със саркастичното си чувство за хумор. Уелбек съчетава самоличностите на романист, поет, есеист и режисьор. Автор е на есе за Х. Ф. Лъвкрафт и на книги с поезия. Романите му "По-широко поле за борбата", "Елементарните частици", "Платформата", "Възможност за остров" и "Карта и територия" го налагат като един от най-четените и превеждани съвременни френски писатели. Романът "По-широко поле за борбата" (1994) е емблематичен за творчеството му.

Автор: Мишел Уелбек Брой страници: 128
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.150 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9786191501342
Дата на издаване: 28.10.2013 ISBN: 9786191501342