По пътя на светлината – Киран ДесаиИндия през 80-те години на XX век, в разгара на непалското движение за независимост.
Пенсиониран съдия живее в Калимпонг в подножието на Хималаите с осиротялата си внучка Саи и готвача си. Съседите им са група англофили, които не осъзнават колко условно е собственото им обществено положение до момента, в който районът е разтърсен от сепаратистки размирици. Освен че заплашва живота им, революцията също така са намесва застрашително и във връзката между 16-годишната Саи и нейния непалски учител по математика Гян. Междувременно синът на готвача Биджу води мизерен живот на нелегален емигрант в Ню Йорк…

Десаи майсторски описва западния и Третия свят, като разкрива болката от изгнаничеството и неистовия стремеж към по-добър живот.

" Стилът на Десаи е убийствено забавен. Страница след страница, от Харлем до Хималаите, тя улавя и мъдро пресъздава бремето и опиянението от това да си жив!…"

"Ню Йоркър"

"По пътя на светлината" печели награда "Букър" за 2006 година. Киран Десаи е родена през 1971 г. в Ню Делхи, Индия. Получила е образованието си в Индия, Англия и САЩ. Публикува своя първи роман през 1998 г.
Автор Киран Десаи
Издателство Прозорец
ISBN 9789547335776
Година на издаване 2008
Страници 368