Пълна илюстрована енциклопедия на възлите – Джефри Бъдуърт

Пълна илюстрована енциклопедия на възлите

Пълна илюстрована енциклопедия на възлите

Над 200 метода за връзване, илюстрирани стъпка по стъпка
Богата палитра от възли за съединяване, пристягане, закрепване и много други приложения
Възли, използвани за различни дейности: от катерене и спелеология до риболов и ветроходство
Подробни указания за връзването на над 200 различни възела
Отделните етапи от връзването на всеки възел са илюстрирани с ясни снимки
Интересни факти за историята и произхода на възлите – от неолита, когато са се използвали рифовият възел, стремето и простият клуп, до най-съвременните възли и начини за връзване
Ясно и незаменимо ръководство за различните видове влакна и въжета, тяхната здравина, строеж и приложение
За всеки възел е отбелязана сферата му на приложение – риболов и ветроходство, катерене и спелеология, общи битови нужди или дейности сред природата
Човекът използва възли вече няколко хиляди години – още пещерните хора са връзвали рифов възел, стреме и прост клуп. Днес съществуват няколко хиляди вида възли с безброй варианти. В този подробен практически справочник са представени 200 възела с обяснения, снимки, илюстриращи връзването им, и подробни описания на отделните стъпки.
Включени са всички основни типове възли: възли за свързване, за закрепване, за пристягане, клупове, плитки, обвръзки и други. Тук ще намерите както познати възли – като простия (бабин) възел, обикновения прикрепващ възел или бесилковия клуп – така и по-сложни, например зигзаговидно свързване, двойно стреме, меча лапа и различните видове тюрбановидни възли.
За всеки възел е посочено и при какви дейности се използва най-често: риболов, ветроходство и корабоплаване, катерене и спелеология, възли с общо приложение в бита или при дейностите сред природата. Сферата на употреба е отбелязана с ясно разпознаваеми символи в горния край на страницата. Указанията за връзване на всеки възел са илюстрирани с ясни снимки на всеки етап.
Включени са също подробна информация за различните видове въжета, таблица с основните им характеристики, като максималната сила на скъсване, данни за богата палитра синтетични влакна и дейностите, за които са най-подходящи. В тази книга ще намерите съвети как да режете въжетата и да запечатвате краищата им, какви инструменти да използвате, как да се грижите за въжетата и кои материали са най-подходящи за връзване на различните възли. Независимо дали сте ентусиазиран начинаещ, или сте се посветили изцяло на вълнуващото изкуство на възлите, “Голяма енциклопедия на възлите” ще бъде за вас изключително интересен и незаменим справочник.

НАД 1200 ЦВЕТНИ СНИМКИ

Джефри Бъдуърт се занимава с възли вече близо 50 години. През 60-те години на XX век той служи на патрулен катер на Лондонската речна полиция в река Темза и там ежедневно прилага на практика знанията си за възлите. През 1982 г. основава Международната гилдия на връзващите възли, бил е неин председател, а също редовен кореспондент на тримесечника Knotting Matters (“Проблеми на връзването на възли”). Автор е на книгата Knots & Crime (“Възли и престъпност”) – ръководство за криминалисти и следователи, обясняващо как се идентифицират веществени следи от възли, открити на местопрестъплението. Освен това Джефри Бъдуърт е консултант по възлите на Британския и Националния морски музей и понякога участва в телевизионни и радиопредавания. Той е известен сред специалистите и любителите на възли. Понастоящем живее в Тонбридж, Кент.

Автор: Джефри Бъдуърт Брой страници: 256
Категория: Енциклопедии и справочници; Хоби и свободно време Език: Български
Тегло: 0.520 кг.
Издател: СофтПрес Баркод: 9789546856197
Дата на издаване: 30.05.2011 ISBN: 9789546856197