Пиеси – Николай В.Гогол

Пиеси

Сборникът съдържа нов превод на цялото драматургично наследство на Н. В. Гогол (1809 ­- 1852): знаменитите пиеси "Ревизор" и "Женитба", шест малко познати на българския читател едноактни пиеси и миниатюри, както и варианти на отделни сцени от "Ревизор".

Всички ние сме излезли изпод шинела на Гогол.
Ф. М. Достоевски

Николай Гогол е най-оригиналният поет и прозаик, когото някога е родила Русия… Неговата драматургия ­ това е поезия в действие, а под поезия в действие аз разбирам тайните на ирационалното, разкрити с помощта на рационалното слово. Истинската поезия от този вид предизвиква не смях и не сълзи, а сияеща усмивка на безпределно удовлетворение и блаженство… "Ревизор" е най-великата пиеса, написана в Русия, ненадмината и до ден днешен.
Владимир Набоков

В нашия речник няма дума, с която да назовем Гогол. Няма способ да измерим неговата оригиналност и цялото му творчество.
Андрей Бели

Доскоро Гогол беше познат зад граница главно с неговите "Петербургски повести" ­ с техния изстрадан лиризъм, с тъжните монолози на "малкия човек", с причудливата им гротескност. Но днес идва ред на "Ревизор" ­ една от най-съвършените и завършени драматургични творби в световната литература.
Юрий Ман

Автор: Николай В.Гогол Брой страници: 304
Категория: Художествена литература; Класика; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.400 кг.
Издател: Фама Баркод: 9789545973192
Дата на издаване: 2008 г. ISBN: 9789545973192