Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот – Соня Рув

Петър Увалиев или Пиер Рув умира през декември 1998 г.

Десет години са нужни на вдовицата му Соня Рув, за да опише живота на своя съпруг “българоман”. Събираните близо четиридесет години лични документи, професионални текстове, дневници, спомени на роднини, приятели и колеги са в основата на тази “интимна биография”. Тя започва в България, където е роден Петър Увалиев, и продължава в Лондон, където той избира да живее, поддържайки постоянна връзка с родината чрез културните предавания, които води по Би Би Си, известните си филмови и театрални продукции, многобройните рецензии и статии за художници, дейността си като популяризатор на българското изкуство по света.

♦ ♦ ♦

Петър Христов Увалиев или Пиер Рув е роден на 12 януари 1915 г. в София. Учи във Френския колеж в Пловдив, завършва право в Софийския университетвладее английски, испански, италиански, френски, немски, старогръцки, латински и някои балкански езици.
Дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик. Той е един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на ХХ век.
През 1948 г. получава политическо убежище в Англия, а през 1968 г. става и британски гражданин. В продължение на близо 50 години ежеседмично чете свои беседи по радио Би Би Си Лондон.
Работи съвместно с изтъкнати драматурзи и кинотворци като Марсел Паньол, Джордж Бърнард Шоу, Антъни Аскуит, Микеланджело Антониони и Тонино Гуера. През 1972 г. е избран за вицепрезидент на Международната асоциация на изкуствоведите (AICA) и за председател на Международното жури на Биеналето в Риека.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:544
  • Баркод:9789542807445
  • ISBN:9789542807445
  • Каталожен номер:2868
  • Жанрове:Биографии, Кино, Културология
  • Тегло:1 kg