Паметта на Истанбул – Ахмед Юмит

Паметта на Истанбул

Когато за пръв път излиза през 2010 г., романът "Паметта на Истанбул" се превръща в чудо за книжния пазар в Турция: само за три седмици са продадени 200 000 екземпляра. Тайната на този небивал успех несъмнено е талантът на Юмит, който с лекота въвлича читателя в интригуващо историко-криминално пътешествие с множество препратки към легенди, митове и факти от миналото на Византион, Константинопол и Истанбул.
Полицейският инспектор Невзат разследва седем странни убийства, напомнящи ритуални покушения, извършени в рамките на седем дни. Местопрестъпленията са неизменно емблематични забележителности на магнетичния град, а в дланта на първата жертва е открита древна монета от Византион. Детективът трябва да разгадае мистериозното послание на убиеца, вплетено в нарочно оставените исторически следи. Неочакваната развръзка предизвиква размисъл за това как да бъде опазено несметното културно наследство на Истанбул от посегателствата на днешните му рушители, заличаващи ведно с творенията на миналото и паметта за него.
Изкусна смесица от напрегнат криминален сюжет и завладяващата история на един вечен град, "Паметта на Истанбул" напомня почерка на Дан Браун.

Ахмед Юмит (род. 1960 г.) е сред най-именитите съвременни турски белетристи и поети, изявяващ се и в областта на литературната критика. Той е единственият турски автор на трилъри, преведен на чужди езици. Тиражите на произведенията му се измерват със стотици хиляди, някои от тях са филмирани.

Автор: Ахмед Юмит Брой страници: 560
Категория: Художествена литература; Криминални романи и трилъри Език: Български
Тегло: 0.600 кг.
Издател: Колибри Баркод: 978619150190811
Дата на издаване: 24.02.2014 ISBN: 978619150190811