Откъс от книгата:

Въображение и логика

Хората са свикнали да избират измежду вариантите, които им се предлагат. Действително – кой досадник би стоял пред количката за сладолед и би питал: "Ама наистина ли нямате друг освен сметанов, ванилов, боровинков, малинов, ягодов, шоколадов, млечен с бисквити, орехов, бананов и
смокинов с парченца бадеми?"
От друга страна точно такива досадници се прибират вкъщи и измислят нови видове сладолед. Космически совалки. Безжични телефони. Машини за сеене и за стригане, за шиене, за махане на костилките от черешите и за изстудяване на въздуха. Чушкопеци, тротинетки и рубик-кубове. Нови философски течения. Нови методи за преписване на класното.
Защото, за щастие, ние можем да избираме и неща, които не съществуват. И, понякога, след като сме си ги представили, да убедим другите да ги видят. Да ги направим наистина.

Кога успяваме и кога – не

Представи си въображението като коза, а логиката – като костенурка. Козата може да стигне къде ли не, да ходи по почти отвесни стени, по планински върхове, а костенурката пъпли бавно и всеки може да я обърне по гръб. По същия начин във въображението си можеш да направиш всичко – да прокараш, например, въжена линия между дома си и училището, за да не чакаш сутрин в задръстванията.
Само докато го кажеш, и вече си го видял в ума си!
Но преди да се захванеш за работа, трябва да провериш идеята си по пътя на логиката. А този път се състои от малки, пъплещи стъпчици.

  • Корица:Твърда
  • Вид:Приказки и басни
  • ISBN:9786197172041
  • Жанрове:Образователни и занимателни, Приказки и басни
  • Препоръчана възраст:6-8 години, 9-12 години
  • Тегло:1 kg