Отключените пътища на богомилите – Христо Буковски

Отключените пътища на богомилите

Кои са отключените пътища на богомилите?

„Отключените пътища на богомилите” от известния български писател повежда по магичните пътища на свещените знаци, усвоени и доразвити от едно от най-противоречивите учения на Средновековието.
След като разказа за „Кивотът на папа Никита”, за светилищата, тайнствата и вярата в „Опасният архив на богомилите”, за поругаването на базиликата „Св. София” в Цариград в „Скритият поход на българските кръстоносци“, с помощта на задълбочено изследване на оцелелите паметници и документи изтъкнатият български писател и журналист Христо Буковски прави опит да разчете и предаде вярно и достоверно заветите на представителите на дуалистичното учение на богомилите.
Векове наред отношението към богомилството остава контраверсно. В различни периоди то е определяно като ерес, религия на отчаянието, народно антифеодално движение. По времето на социализма богомилите се разглеждат като на средновековни предшественици на комунизма, а в по-ново време някои търсят в учението им път към „постигане на космическо познание“.
Ето защо не е учудващо, че в „Отключените пътища на богомилите“ специалистът в областа Буковски навлиза в езотерични познания, пазаени в стога тайна от непосветените. В книгата се тълкуват вещо закодирани послания, които са останали в стари писмена, за да може стъпка по стъпка да се проследи как т.нар. „съвършени” са отключвали магичните пътища към тайнства, които са недостъпни за останалите хора.
Мисията на настоящото издание е да привлече вече готовите да продължат със заветите на Българското учение; чрез специалния си есеистичен жанр да запознае читателя със съдбата на родните светилища, които често биват потулени и напълно забравени. Да докаже важността на изконното Българско учение и да отключи пътя на съвременника към тях.

Христо Буковски е български писател и журналист. Повечето му публикации в централния печат са по теми от българската история, християнския духовен живот на българите и обредността в мистичната народна практика. Неговото изследване върху живота, духовната подготовка и въвеждането в мъченичество на плеядата български светци от края на ХVІІІ и началото на ХІХ получава през 2000 г. наградата на Съюза на българските писатели. Близо 32 години изследва задълбочено т.нар. Bulgarorum haeresis (Българска ерес). Автор е на „Опасният архив на богомилите” и „Похитеното съкровище на богомилите“, „Скритият поход на българските кръстоносци“, „Страховитото прераждане на богомилите“ и др.

Автор: Христо Буковски Брой страници: 324
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.370 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542823209
Дата на издаване: 25.04.2017 ISBN: 9789542823209