От иглу до кюнец – Валери Петров


Книгата съдържа 73 от неподражаемите басни на Валери Петров

СВЕТЪТ ЗА КНИГАТА
… Уви, в преводите си на френски (придържащи се към нашия неримуван дванайсетостъпник) тези великолепни басни губят частица от своето очарование, и все пак богатството им е такова, че те ще зарадват и най-изискания ни читател. Франкофонията би трябвало да поиска извинение за хладното отношение на букурещкия ни културен център към анонимния им автор. Пиер-Франсоа Фондюсак – „Льо брик-а-брак кюлтюрел" – Париж
… За пръв път не само животни и предмети, но и абстрактни понятия заговарят като хора (при това някои от тях наши съвременници) в басните на българския поет. Известните досега баснописци могат да му дишат праха… Едно „непременно" за библиотеката на всеки културен австралиец и новозеландец! Надяваме се, че в бъдеще извънредно даровитият автор ще използва за продукцията си и нашата местна фауна (особено торбестото млекопитаещо – символ на страната ни).
Карл Хопър – „Дъ Модерн Пегасус" – Канбера
… Басните на този българин – истинско чудо! От днес нататък настолна книга за всеки добър американец.
Джек Калабрезе – „Кентъки фрайед чикен Артнюз" -Ню Александрия, Кентъки
… Въпреки няколкото иронични думи към нашия любим Иван Андреевич Крилов, радостен факт е, че книгата с коментирани басни на българския поет, разчупваща познатия ни от времето на соца христоматиен стил, е истинско явление в жанра. Но защо само 73? Още 27 бисера, и числото им би се закръглило за радост на нашия многомилионен читател.
Иля Скоморохов – „Литературное обозрение" – С. Петербург
… Една дълбока християнска човечност, която – запазвайки лаическата форма на баснята – е близка по дух до евангелските притчи и ще съдейства за сближаването на двете Църкви – католическата и православната.
Падре Антонио Бевилакуа -„Болетино летерарио дел Ватикано" – Рим
… Радостен съм да ви съобщя, че успяхме да включим великолепния автор на „Ледник и печка" в новото издание на Б. Е. Поради липса на място не ще можем да поместим ухиления портрет на г-н Петров, за което целият ни отдел най-искрено съжалява. Ще поправим опущението си в следаащото издание.
С уважение
Джеймс П. Търти, заместник-началник на отдел „Световна литература"
към изд. „Британска Енциклопедия" – Лондон
… Мъдрият и всеопрощаващ дух на Талмуда, Мишната и Тората сякаш облъхва тези съвременни басни. Четиво за препоръчване.
Бюлетин на Централната консистория – Йерусалим

Автор Валери Петров
Издателство Захарий Стоянов
ISBN 9789540905020
Година на издаване 2010
Корица Корица твърда
Страници 146