Основи на успешния бизнес. Тук и сега – Жюстин Томс

Основи на успешния бизнес. Тук и сега

В новия си съвместен проект Жюстин Томс и Поли Козарова се спират на една важна и не малко дискутирана в последните месеци тема – предприемачеството. Основи на успешния бизнес тук и сега е книга за начинаещи предприемачи и всички, които се занимават с бизнес и имат нужда от знания и съвети за успешното му развитие. Това е и книга за модерния мениджър – натоварен с огромни отговорности и с нула свободно време, но пълен с амбиция, мотивиран за успех и с безкрайно много идеи.
Книгата дава практически поглед към всички важни бизнес аспекти – стартиране на бизнеса, намиране на инвестиции, бизнес партньорства, човешки ресурси, иновации, маркетинг и продажби, управление на бизнес процеси…Фактори на успеха

"Успехът не е ключ към щастието. Щастието е ключ към успеха."
Алберт Швайцер

Вероятно няма единна формула или ясни правила, които да ви гарантират 100% успех във вашето бизнес начинание. И все пак има някои фундаменти, които са основополагащи, и ако стъпите на тях, имате голяма вероятност за успех. Това са постоянство, консистентност, инициативност, риск, позитивизъм, вяра в собствените възможности, реализъм, находчивост, делегиране, експериментиране. Ще се спрем на всяко от тях поотделно. Възможно е да не въвлечете всички тези фактори в своя успех, но вероятно ще имате нужда поне от половината. Познавайте ги добре и се осланяйте на тях в работата си. Ще бъде от полза.

Отдаденост
Много хора започват своя бизнес, докато работят другаде. Това е нормално. Работят нещо, за да изкарват прехраната си, набират опит и знания, понякога не са достатъчно уверени, че наистина трябва да се захванат само с бизнеса си. Често това е ОК. Но има едно голямо "но".
Ако работиш другаде на добра заплата и при добри условия, вероятността да не успееш да излезеш от зоната на комфорт и наистина да развиеш своята бизнес идея намалява рязко. Колкото повече отлагаш – толкова по-малко вероятно е да се случи наистина да започнеш своя сериозен бизнес. Иначе винаги начинанието ти остава "между другото".
Да работиш другаде и да имаш свой бизнес, е като да си женен и да имаш любовница. Официалната ти жена е тази, която ходи навсякъде с теб, а на любовницата отделяш малко време, скрито-покрито е и не можеш да й се отдадеш напълно. Нито вълкът сит – нито агнето цяло. Затова – или работата или твоят бизнес. В един момент си поставен пред избор, важен избор. И както казва Сет Годин: "Инициативата не ти се дава. Взимаш си я".
Ако не си готов за тази отдаденост на своята бизнес идея, на своя предприемачески импулс – по-добре не започвай нищо. Но вземеш ли решение – действай.

Дисциплина и личен пример
Не всеки предприемач и мениджър е лидер. Лидерството е също ключово умение. Добрият лидер не казва "Напред!", а казва "След мен!". Той не чете конско, а съветва, не командва, а разговаря приятелски и създава много по-силна обвързаност с екипа и клиентите си, които в дългосрочен план му носят много повече дивиденти.
Личната дисциплина и личният пример са завладяващи. Ако отивате на работа късно, а искате всички във вашата компания да са на работните си места точно в 9, ако се появявате в недобър външен вид, а изисквате всички да са спретнати и приветливи, ако пушите в стаята си, а на всички останали забранявате да пушат в офиса, ако викате и изпускате нервите си често – всичко това няма как да не се отрази на живота във вашата фирма.
Бъдете за пример. Бъдете това, което искате да са служителите ви, вашата фирма като цяло. Добрият пример е заразен. Поведете сам хората си в правилната посока.

"Винаги съм казвал, че можете да публикувате моите правила за търгуване във вестника и никой няма да ги следва. Ключът към успеха е постоянството и дисциплината. Почти всеки може да направи списък с правила, които са 80% толкова добри колкото ние обучаваме хората. Това, което те не могат да им дадат обаче, е увереността да се придържат към тези правила, дори когато нещата стават много зле."
Ричард Денис

Постоянство и консистентност
Един ден плувахме в морето с моя син. Изведнъж той реши, че иска да се състезаваме с плуване до шамандурата. Аз се съгласих, макар да знаех, че нямам шансове за успех – той се справя доста по-добре от мен с плуването за време. Казахме "Старт!" и заплувахме към заветната цел. Трябваха ни няколко минути и по пътя синът ми забрави за състезанието и започна да разглежда дъното. Аз продължих да плувам, без да изпускам целта си – шамандурата. И така победих, макар в началото да изглеждаше, че няма да успея.
Може би най-предизвикателното изискване за успеха на едно бизнес начинание е постоянството на предприемача. Вероятно отдалеч звучи лесно. Истината е, че постоянство в този случай означава да проявявате еднакво желание за работа, мотивация на екипа си, задвижване на идеи и действия ежедневно.
В допълнение на постоянството са единните действия или консистентността. Да, консистентност в работата може да напомня за това правило, за което пише в големите учебници по бизнес "фокус". Фокусирането на дейността винаги е необходимо в началото, както и в по-трудни моменти. Но консистентност – това е да звучиш винаги добре, всеки твой служител да знае посоката и да я следва, всички и всичко да казват "Ние сме професионалистите, които ще свършим най-добре именно тази задача". Единното звучене увеличава доверието, мотивира екипа и води до по-добри резултати.

Взимай решения
"Времето е най-ценното ни притежание. И все пак, ние имаме склонност да го прахосваме, да го убиваме и да го прекарваме, вместо да го инвестираме."
Джим Рон

Много важна част от случването на един бизнес е взимането на решения. Бързото взимане на решения е ключов елемент, разбира се, ако е съчетано с качествено взети решения.
Често най-доброто решение е това, което идва първо. Дори да се лутаме, колебаем, губим време в други, се връщаме на първото. Не отлагай взимането на решения, не губи време. Както казва народната поговорка: "Докато умните се наумуват, лудите се налудуват."
Предприемачеството изисква своевременни решения. Иначе оставаш назад. Взимащите решения бързо са около 7% от населението. Те са традиционните лидери.

Бързай бавно
Живеем в много динамично време. Информацията достига от единия до другия край на света само за части от секундата. Получаваме отговор на всеки въпрос само на един клик разстояние. Това ни подвежда да искаме всичко веднага. За жалост, вълшебните пръчици, с които тиквата се превръща в каляска, съществуват само в детските приказки. За същински успех се изисква много работа и да се бърза бавно. Както и народът е казал: "Бързата работа – срам за майстора".
В началото ще ти се иска бизнесът ти да се случва моментално и всяко забавяне ще те дразни и изнервя. Ще искаш бързо да виждаш резултати. Да, всеки успех дава заряд да продължиш напред, но успехите се постигат трудно. За тях трябва да се вложат много енергия и усилия и то в правилната посока.
Да, все пак трябва да се бърза. И скоростта е решаваща – отлагането на взимането на важни решения, колебанието не са характерни за успешните мениджъри. Оставете си време за мислене, но не протакайте дълго. Конкуренцията не спи. Ако вие не реализирате тази идея – ще го направят други.

"Най-голямото качество на мениджъра на малък бизнес е неговото търпение. Ако сте сигурни, че ще постигнете крайната си цел не ви пречи да изчакате, щом се наложи, нали? Не всичко се случва със скоростта на светлината. Живеем в супердинамичен свят, но най-търпеливите в него извличат най-сладките резултати."
Ерик Холцклав за Inc.com

"Първото необходимо нещо за успех е търпението. Когато то свърши, трябва упоритост, когато и тя се изчерпи, на помощ идва инатът", казва Мартин Атанасов, предприемач, в интервю пред БНР. Ясно е, че без значение дали бизнесът ти е в България или някъде по света търпението е важно.

Търпението е ключово умение. Търпението да обучиш новия човек в екипа освен на задълженията му и на основните неписани правила във фирмата. Търпението да обясниш на клиента всички възможности, без да го подведеш, като му създаваш по-високи очаквания. Търпението да вложиш всичко от себе си, за да създадеш най-добрия продукт.

"Интервю с банкер-милионер:
-Каква е тайната на Вашия успех?
-Търпение, приятелю, търпение!
-Но аз мога да назова хиляди неща, за които търпението е абсолютно безполезно.
-Например?
-Да носиш вода в решето…
-Не сте прав, просто трябва търпеливо да дочакате зимата."

Инициативност и риск
"По-добре е да правиш грешка с цялата сила на съществото си, отколкото предпазливо да избягваш грешките с трепереща душа. Отговорност значи да осъзнаваш и насладата, и цената, да направиш избора си въз основа на това осъзнаване и после да живееш в съответствие с този избор, без да се терзаеш."
Дан Милман, "Пътят на мирния войн"

Предприемачеството означава да взимаш решения, които да отстояваш, решения, за които после няма да виниш другите. и с които ще се гордееш.
Предприемачеството означава да познаваш рисковете, но да не те е страх от тях. Да гледаш напред и да вървиш уверено.
Предприемачеството значи да правиш грешки и да се учиш от тях. Така ставаш по-добър в това, което правиш.
Без поемане на риск няма предприемачество. Да вложиш усилия, средства, време в нещо без да си 100% сигурен в резултата, и да продължаваш да го правиш – това е същината на нещата. С времето рискът намалява при установяване на бизнеса, на екипа, на контрагенти и добри договорни отношения. Но тъй като сме в реалния свят, а не в игра, риск винаги има. И истинският предприемач умее да го поема.

"Дефиниция за предприемач? Луд човек. От 10 проекта, с които се захване, само 1 оцелява повече от една година. Всичко е против предприемачите. Затова им трябва доста кураж, за да успеят. Предприемач е човек, който може да мечтае и има смелост."
Христо Попов, сериен предприемач

Страст и реализъм
"Не започвайте свой бизнес, ако няма да се занимавате с нещо, което обичате или което е ваша страст и обожавате да вършите."
Марк Кубан

За да започнеш бизнес, ти трябва страст. Истинска. Такава, която да те върти на малкия си пръст седмици наред. Такава, която да не те оставя на мира денем и нощем. Такава, която да те кара да мислиш за идеята си постоянно. Не само да мислиш, но и те кара да действаш.
Ако я нямаш, точно толкова изпепеляваща, но и трайна, по-добре не се захващай.
Отделно, друга изключително важна съставка към страстта, за да започнеш добре бизнеса си, е вярната доза реализъм. Реализмът е да си стъпил с два крака на земята, да си начертал всичко в главата, да си изписал тефтер-два-три с идеи, със сметки, с варианти, възможности, слабости, задачи, хора, спънки, вратички, стрелкички, задрасквания, закръгляния, подчертавки и големи ОК.
Ако я нямаш тази здравословна доза реализъм, по-добре не се захващай.
"Погледната със страстно око, реалността става приказка."
Винсент Ван Гог

Оптимизъм и вяра в собствените възможности
"Дали си мислиш, че можеш или че не можеш – все ще си прав."
Хенри Форд

Имайте вяра в собствените си възможности – ако сами си създавате спънки, няма да стигнете далеч. Ако започвате с мисълта за успех и с много увереност, ще постигнете много повече успехи.
Оптимизмът е друга ключова характеристика на всеки успешен предприемач. Ако те е страх от мечки – не ходиш в гората. Но ако си тръгнал и знаеш посоката и имаш силите – ще постигнеш успех.

Находчивост
Едни от най-успешните предприемачи са тези, които не поставят граници на собственото си въображение, а напротив – нарочно насочват усилия и мисъл в области, които за другите изглеждат абсурдни, нереални или незначителни.
Доверявайте се на интуицията си и търсете. Търсете нови възможности във всичко. Дори дадена идея, среща с нов човек, възможност да ви изглеждат твърде далечно от това, с което се занимавате текущо – позволете си размах на мисълта, проиграйте различни сценарии и ще откриете, че има потенциал.
Находчивостта намира излаз навсякъде – от това да срещнете случайно интересен човек и да го поканите в екипа си до това да съзрете нова пазарна ниша и да я разработите, докато другите се оплакват от кризата и бездействат.
В този смисъл находчивостта е свързана и с проактивността и със самоувереността – да знаете във всеки един момент, че това, което правите е правилното. Дори конкретният проект в бъдеще да се окаже не толкова удачен, той ви е донесъл много – опит, познанства, идеи.

Доверие и делегиране
Най-важната разменна единица в днешно време е доверието. Това доверие, което имате на своите партньори, доставчици, клиенти, контрагенти и което те имат към вас. Това доверие, което вие оказвате на своите служители, се връща с доверието, което те имат към вас.
Доверието е пряко свързано с делегирането. Ясно е, че сам човек не може да свърши много. И тук идва силата на екипа. Работещ екип е екип, съставен от хора, които имат силно доверие един към друг и в който се делегират правилно задачи с оглед ефективно изпълнение на цялостния проект.
Ключово умение на всеки мениджър е умението да делегира. Никой, заемащ ръководен пост, не може да е успешен без да се е научил да делегира, т.е. с доверие да възлага на хора от екипа си, които от своя страна приемат възможните задачи и ги изпълняват. Делегирането освен с висока степен на взаимно доверие е свързано все пак и с добре установени договорни отношения, заплащане, отчетност и контрол.

Експериментиране
Позволявайте си експерименти. Експерименти от всякакво естество – от това да наемете човек, който няма подходящо CV, но интуицията ви подсказва, че е правилният човек до това да започнете нещо наистина ново, с което до момента не сте се занимавали и не е пряко свързано с бизнеса ви. Експериментите невинаги са успешни, но дават нови идеи, притичат се на помощ, играят ролята на катализатори на различни процеси и със сигурност са здравословни в умерени дози.
Експериментите в началото, когато още не сте установили добре бизнеса, си могат да ви помогнат да намерите именно вашата ниша или силна възможност. Окуражаващото е, че на този етап експериментите все още не са твърде скъпи и можете да опитате различни интересни възможности, без да поемате прекален риск.
Експериментите при вече добре установен бизнес също имат своите ползи. Можете да развиете една идея в ново бизнес начинание, да откриете нова ниша или да добавите към вече съществуващите продукти и услуги нещо, което ги допълва, и с това да разширите вече съществуващия си бизнес. В този случай имате вече опита, основата, добрата финансова рамка, която ви дава и определена свобода за действие, и възможност да опитвате нови неща.
Позволявайте си да грешите. Някои експерименти не са успешни и това е ОК. Не всеки проект може да ви донесе голяма печалба или да се окаже истински добър. Въпреки това – трябва да умеем да си позволяваме и да грешим, и да продължаваме напред и след това.

Автор: Жюстин Томс Брой страници: 250
Категория: Икономика и мениджмънт Език: Български
Тегло: 0.352 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542812265
Дата на издаване: 2012 г. ISBN: 9789542812265