Органон на лечебното изкуство – Самуел Ханеман

Органон на лечебното изкуство

Най-високото и единствено призвание на лекаря е да прави болните хора здрави; наричам това лекуване.

Най-големият идеал на лечението е, изградено върху ясно разбираеми принципи, бързо, безвредно и трайно да възстанови здравето, с други думи да се справи с болестта във всичките й проявления по най-краткия, най-сигурния и най-безвредния начин.

Самуел Ханеман

„Органон на лечебното изкуство“ е една от най-забележителните книги в историята на медицинската мисъл.

За практикуващите лекари-хомеопати тя е абсолютно задължителна: Ханеман е откривателят на този лечебен метод. Но този фундаментален труд ще бъде интересен за всички, които се интересуват от темата здраве и лечителство – развитите в него идеи за логиката на лечителското изкуство, за стъпките, необходими за поставяне на точна диагноза и за подбора на подходящото лечение остават толкова актуални, колкото и преди 168 години.

Разбира се, днес медицината е много по-напреднала, отколкото по времето на Ханеман – тя разполага с повече инструменти за диагностика и лечение. Но за съжаление нерядко звучат съвсем актуално думите на Ханеман, че понякога лекарите „си спестяват усилията, свързани с размишляване, търсене на доказателства и преценка, необходими за откриването и практикуването на най-благородното от всички човешки изкуства – истинското лечебно искуство“.

Автор: Самуел Ханеман Брой страници: 256
Категория: Спорт, хранене и здраве Език: Български
Тегло: 0.320 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9789543216444
Дата на издаване: 05.03.2010 ISBN: 9789543216444