Окото на мъдростта – Далай Лама

Окото на мъдростта

ТЕНЗИН ГЯЦО, XIV ДАЛАЙ ЛАМА, е духовният и светски водач на тибетския народ. През 1959 г. Негово светейшество напуска Тибет заради китайската инвазия и понастоящем живее в Дхарамсала, Индия. Неуморните му усилия в името на световния мир и ненасилственото разрешаване на конфликтите му носят международно признание. През 1989 г. е удостоен с Нобеловата награда за мир. В рамките на Международната година на Тибет (1991–1992) множество събития по целия свят честваха просъществуването на тибетската култура и будистка практика въпреки тридесетгодишната китайска окупация.на мъдростта“ Негово светейшество Тензин Гяцо, ХІV Далай Лама на Тибет предлага ясно и подробно встъпление към ученията на Буда.
„Най-висшият ни дълг като човеци е да търсим средство, с което всички същества да се освободят от страданията и неудовлетворителните преживявания (духкха). Всички еднакво се стремим към по-голямо удовлетворение и по-малко болка. Премахването на духкха може да стане единствено чрез собствените ни усилия“ – тези думи на Далай Лама почти напълно описват ценностите, изграждащи будистката философия. В живота си всеки човек, стремящ се към просветление, трябва да практикува онова поведение, което поражда щастие. В крайна сметка, всички световни религиозни философии постулират усъвършенстването на чисто човешки духовни качества (духовни не в тясно религиозен смисъл, а в смисъл на извисеност на съзнанието, подчертава Негово светейшество). Ученията на Буда утвърждават култивирането на „изкусните дхарми“ – състраданието, добротата, предаността, доверието. „Така човек може да започне да живее живота си с радост. В радостния живот има щастие и покой, и той никога не изглежда труден и непоносим.“
„Окото на мъдростта“ е едно вълнуващо докосване до извора на будистката философско-нравствена система – не само поради усещането за автентичност, но и поради изключителната простота и човечност на посланието.

Автор: Далай Лама Брой страници: 195
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.220 кг.
Издател: Кибеа Баркод: 9789544744786
Дата на издаване: 2009 г. ISBN: 9789544744786