Обучението по френски език – Христо Увалиев

Обучението по френски език

Първата новоезикова методика у нас е написана от бащата на Петър Увалиев още през 1914 г.
Авторът на тази книга е Христо Увалиев – бащата на Петър Увалиев. И УИ "СВ. Климент Охридски" я пуска в серията "Университетска класика" като фототипно издание. "Обучението по френски език. Методически бележки" е написана от Христо Увалиев, преподавател в Висшия педагогически курс през 1914 г. и е издадена в Пловдив през 1915 г.
Методиката е представена от Соня Рув, снаха на Христо Увалиев и колега (тя е професор по езиково обучение): "Гордея се, че точно 90 години след първото издание пиша тези думи, за да представя на читателската публика от ХХI в. книгата, която наистина е "първата методика на обучението па френски език у нас" в България. Факсимилното издание е направено по екземпляр, предоставен от Соня Рув, на който читателят не може да не се спре на автографа "На милата ми Соня в памет на скъпия ни папа. Мама".
Книгата на Христо Увалиев е първата новоезикова методика у нас, подчертава Тодор Шопов. "Христо Увалиев анализира съвременното състояние на езиковата методика (годината е 1915) и доразвива доминиращия директен метод със свои оригинални педагогически идеи." – пише в предговора един от най-големите специалисти по езиково образование у нас. Увалиев представя "новата метода директна, т.е. пряка, без посредството на родния език" (у нас тогава се прилагала смесена метода, с преводи). Увалиев е изпреварил времето. Той дава предимство на ония упражнения, които водят ученика малко или много да мисли на чуждия език. Постановката за самостоятелността или автономното откривателско учене ще се приеме в науката чак в края на ХХ век.
Чуждият език… трябва да се изучава чрез самия него.- запомнете тези думи на Христо Увалиев.

Автор: Христо Увалиев Брой страници: 79
Категория: Висше образование; Специализирана литература; Езикознание и литературознание Език: Български
Тегло: 0.180 кг.
Издател: УИ "Св. Климент Охридски" Баркод: 9540722527
Дата на издаване: 2005 г. ISBN: 9540722527